Vem? Nyfiken-serien

         

Från Olika förlag kommer dessa tre pekböcker i Nyfiken-serien: Vem är det? Vem är det som låter? och Vem har varit här? Böckerna har text av Karin Salmson och Marie Tomicic samt illustration av Anna Tim.

Det är tre klassiska pekböcker där barnet får gissa, vem är det som grymtar och vem är det som surrar? Vem lämnar efter sig en vit fjäder och vem är det som lämnar bruna små bajslortar efter sig? Vem är det som är liten, röd och svart och vem är det som är svart och lurig med åtta ben? Jo, svaren på allt detta och mycket mer får vi i dessa pekböcker. Härligt med lite interaktivitet där barnet man läser boken för får gissa på vilket djur det kan vara. Dock hade jag önskat att frågan fanns på ena sidan och djuren först på nästa sida, istället för på samma uppslag, på så sätt skulle barnet kunna gissa innan man vänder sida och tittar efter ifall barnet hade rätt i sin gissning.

Jag skrev att pekböckerna har ett klassiskt upplägg och det stämmer, men det finns också två skillnader med dessa böcker jämfört med de flesta andra liknande pekböcker. Dels så har djuren på bilderna namn och det är inte svenskklingande namn utan vi möter till exempel Omar Orm och Farrid Fjäril. Dels så finns det också en stor mångfald i vilka djur som visas på bilderna, vad sägs om en bärfis och en fluga till exempel – det är kanske inte de djur som vi är vana att se i de vanliga bilderböckerna.