Glitterflickan

GlitterflickanGlitterflickan handlar om Eva-Lottie vars mamma är författare och har fått ett vistelsestipendium för att skriva klart sin bok. Därför har Eva-Lottie och mamma åkt till ett ensligt hus långt ute på landet. Mamma skriver hela dagarna och Eva-Lottie har ganska tråkigt. För att fördriva tiden bestämmer hon sig för att skriva en berättelse hon också. Och vad kan vara mer intressant att skriva om än det gamla hus där de bor, det verkar ha hänt många spännande saker där. När Eva-Lottie dessutom träffar gamla Gloria som bor i husets vindsvåning inser hon att huset har en gammal historia. Gloria var filmstjärna i USA för mycket länge sedan och hon har en hemlighet som hon inte har berättat för någon tidigare.

Glitterflickan är både en spökberättelse i Angerborn-stil, men också en intressant berättelse om identitet och att våga vara den man är. Eva-Lottie reflekterar över många saker, som vänskap, kroppsnormer, fördomar och sexualitet. Därmed finns också mycket att diskutera kring ifall man läser boken högt. Boken har dock en viss startsträcka och den som är van att läsa spökberättelser kanske tycker att Glitterflickan är tråkig, för det händer inte en massa övernaturliga saker hela tiden. Däremot passar den utmärkt för de barn som ”vuxit ur” de rena spökberättelserna och också vill läsa om identitet och andra teman tillsammans med det övernaturliga. Det här är också en bok för barn som har egna författardrömmar eftersom både mammans och Eva-Lotties skrivprocesser vävs in i berättelsen. Jag tycker att boken är väldigt välskriven och läsvärd.

Glitterflickan är skriven av Moa Eriksson Sandberg och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.