Vänner för alltid

Vänner för alltid?Vänner för alltid är den tredje boken om Luna, Melvin, Cleo, Zorona och de andra barnen i klassen som Emma Askling skriver om. Första boken heter Kompisar online och den andra boken heter En bästis, tack. I den första boken var Luna huvudperson och i den andra låg fokus på Melvin. I denna tredje bok har turen kommit till Zorona. Skolan ska precis dra igång igen efter sommarlovet och många är osäkra inför det. Zorona har varit fyra veckor i Bosnien med sin familj och har inte träffat Luna på länge. Hon ser fram emot en ny rolig termin med bästisen Luna och tidningen de gör tillsammans på sin fritid. Och så ser hon fram emot att se gulliga Melvin igen. Men det visar sig att Lunas gamla bästis Hanna har flyttat tillbaka och i och med det blir ingenting som Zorona tänkt sig. Det utvecklas ett triangeldrama mellan de tre tjejerna. Zorona och Hanna vill båda vara med Luna, och Luna har den obekväma platsen mittemellan dem. När det sedan dessutom dyker upp kärleksproblem ökar konflikterna, men också frågorna. Kan man vara tre? Kan man bli ihop med någon som ens bästis varit kär i? Vad är okej att lägga ut på sociala medier?

Vänner för alltid handlar om relationer och intriger, vänskap och svek. En perfekt bok för mellanstadiet eftersom den fångar så många av de situationer som barnen på väg in i tonåren möter. Boken känns också mycket aktuell i och med kopplingen till sociala medier och frågorna kring hur vad man får och inte får lägga ut på sociala medier som Snap. Den känns också inkluderande eftersom Zoronas mamma blivit kär i och flyttat ihop med en tjej och Zoronas mamma kommer från Bosnien. Eftersom böckerna i serien har olika huvudkaraktärer får man inblick i flera olika personers liv, vardag och tankar, vilket är berikande. Då böckerna handlar om en mellanstadieklass tilltalar de också såväl killar som tjejer. Det bästa med dessa böcker är möjligheten till igenkänning. Emma Askling är suverän på att fånga mellanstadiebarnens tankar, funderingar, konflikter och dilemman. Språket flyter lätt och fint och karaktärerna känns så levande. Jag tänker att den här boken skulle passa bra som högläsningsbok också, gärna med utrymme för att diskutera kring vänskap och/eller sociala medier. Böckerna fungerar att läsa fristående och man måste inte alls läsa dem i rätt ordning.

Vänner för alltid är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.