God Jul – Kakor, knäck och karameller

God jul : kakor, knäck och karamellerClara Lidström (Underbara Clara) och Annakarin Nyberg har under de senaste åren varit produktiva när det gäller gör-det-själv-böcker för barn. Nu är duon tillbaka med God Jul – kakor, knäck och karameller. Till skillnad från böckerna i serien Steg för steg så är denna bok inte tänkt att användas av barn utan vuxnas inblandning. Tvärtom så ligger fokus här på att göra saker tillsammans. Boken är fylld av tips på julpyssel, gå-bort-presenter och pynt samt recept på julgodis och julbak.

I boken finns 25 recept på allt från lussekatter, knäck och pepparkakor till polkamaränger, chokladtryffel, tårtbakelser och ingefärskola. Recepten är av olika svårighetsgrad – det finns något för alla. Men alla recept är lätta att följa och begripa. I boken samsas gamla klassiker med nya spännande favoriter. Det finns också julpyssel med i boken. Här finns beskrivningar på de klassiska smällkaramellerna, julhjärtana och kristyränglarna. Även dessa beskrivningar är lätta att följa. Till varje recept och pyssel finns fina bilder.

Det som jag tycker är bokens stora behållning är dess personliga tilltal. Egentligen är det inte svårt idag att hitta recept på lussekatter, pepparkakor och ischoklad, eller att hitta beskrivningar till klassiskt julpyssel som smällkarameller och kristyränglar. Men författarna har valt att infoga sina favoritrecept och sina favoritbeskrivningar, och dessutom har de en personlig inledning till varje recept. Pepparkaksreceptet exempelvis har gammelmormor Greta, 98 år, bakat i alla år och hon bakar fortfarande pepparkakor med barnbarnsbarnen på några av bilderna.

Fotona är också något alldeles extra. De utstrålar verkligen julglädje och därför är detta en underbar bok att bläddra i för att komma i julstämning. Det jag också gillar med den här boken är att den passar alla åldrar. Den passar lika bra för småbarnsmamman eller morfar som vill julstöka tillsammans med barn och barnbarn, till den vuxne som vill ha enkla recept inför jul. Man behöver inte alls ha några större förkunskaper i köket för att lyckas med många av recepten, och man behöver inte heller vara en van pysselälskare för att kunna sätta sig ner och göra smällkarameller med barnen utifrån dessa beskrivningar.

God Jul – kakor, knäck och karameller är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.