Jul Pekbok

JUL : pekbokPekböcker för de minsta barnen finns det ju gott om. Julböcker för de lite äldre barnen släpps också varje år. Men pekböcker med jultema? Nej, det är inte lika vanligt. Jul Pekbok är just det, en pekbok med bland annat pepparkakor, lussekatt, ljus, julgran, tomte, lucia och pulkor. Alla de ord och bilder som vi känner igen från julmyset. Det är en fin och mysig pekbok som skapar julstämning hos både stora och små läsare. En jättefin presentbok till alla som har småbarn i sin omgivning.

Men Jul pekbok är också betydligt mer än så. Det är nämligen också en pekbok som speglar samhällets mångfald och  där vi dessutom möter mångfalden i samhället på ett självklart och inkluderande sätt. I boken hittar vi exempelvis en tomte som kanske är en nyans mörkare än andra tomtar i barnböcker, men som samtidigt är en tomte som har samma färg som många av läsarna. Boken visar också barn med många olika etniska bakgrunder. Där finns nämligen ett luciatåg med barn från flera länder, bland annat en mörkhyad lucia. Dessutom utmanar boken våra genustypiska tankar. I boken finns nämligen ingen snögubbe, men däremot en snögumma!

En pekbok består vanligen av substantiv. Paket, pulka och lussekatt exempelvis. Alla är de substantiv. Men i Jul pekbok får vi längst bak i boken också verben till dessa substantiv. Öppna paket, åka pulka, baka lussekatt. Det är något jag inte känner igen från andra pekböcker, men som faktiskt är väldigt pedagogiskt och gör att boken får ytterligare en dimension.

Sammanfattningsvis så tycker jag väldigt bra om Jul pekbok. Den ligger helt rätt i tiden, och då tänker jag inte för att det snart är jul, utan för att den speglar hur samhället faktiskt ser ut idag. Det här är en bok som barn av alla etniciteter kan ha nytta av – jag kan tänka mig hur den kan användas även för äldre barn i svenskundervisning för att lära sig de svenska julorden, eller för att jobba med tema julen. Dessutom tycker jag väldigt mycket om illustrationerna i boken. Väldigt charmiga och färgglada.

Jul pekbok är skriven av Marin Salto, illustrerad av Maja-Stina Andersson och utgiven av Olika förlag. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Jul Pekbok

Comments are closed.