I sagans land

I sagans land : älskade klassiska folksagor och äventyr tecknade och berättade av Peter MadsenI sagans land är en bok fylld med älskade klassiska folksagor och äventyr tecknade och berättade av Peter Madsen. Här möter vi exempelvis Törnrosa, Mästerkatten och Rödluvan, men också Rangel-Erik med fiolen, Lyckobarnet och Prinsessan på glasberget. Detta är den andra delen av hans sagosamling, den första kom 2015 och innehöll exempelvis Snövit, Askungen, De tre bockarna Bruse och Hans och Greta.

Peter Madsen som är en dansk tecknare och berättare har gått igenom olika versioner som funnits bevarade av de kända folksagorna och därefter har han tolkat dem i text och bild på egen hand. Textmässigt tycker jag att han hållit sig nära sagorna så som vi känner dem, även om det är vissa detaljer som kanske är annorlunda. Bildmässigt är det däremot Peter Madsens eget uttryck fullt ut. Många känner nog igen hans stil från den tecknade serien Valhall eller från bilderböckerna om Truls och Trulsa i Trollskogen. Han tecknar detaljrikt, uttrycksfullt och dramatiskt i en stil som passar klockrent i en sådan här sagosamling.

Sammanfattningsvis är detta en fin sagobok att ha hemma i bokhyllan eller ge bort i present. Den är utgiven av Bokförlaget Semic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.