Julia och Jack

Julia och JackDet regnar, jag är förkyld och jag har bäddat ner mig i soffan och sträckläst Julia och Jack av Anna Lönnqvist. Jag gillade verkligen hennes Sommaren med Ava och även Minns oss som nu, så jag vet inte varför jag dröjt så länge innan jag läste den här boken. Men å andra sidan kunde jag ju inte lägga ifrån mig den när jag väl börjat läsa.

Julia lever för sitt jobb och sitt förhållande med Richard, en gift tvåbarnspappa som hon bara träffat under korta stunder, mest för sex i hennes lägenhet på lunchen. Men han har ju bedyrat att han och frun ska skilja sig och att det ska bli Julia och Richard i framtiden. När boken inleds är de dessutom på en kärleksweekend i New York. Fem dygn tillsammans, bara de två, långt ifrån Sverige och alla som kan se dem. Här kan de gå hand i hand, gå ut och äta tillsammans och bara vara tillsammans hela tiden.

Men i New York springer Julia på sitt ex Jack. Han är där med sin nya tjej Emily. Hon verkar vara en perfekt tjej, glad, snygg, driftig, målmedveten. Och de verkar ha ett perfekt förhållande. Julia kan inte med att berätta om hur hennes och Richards förhållande egentligen ser ut, utan av bara farten ger hon sken av att de lever tillsammans på riktigt och snart ska gifta sig. Tillbaka i Sverige springer förstås Julia och Jack på varandra i olika situationer och det blir allt svårare för henne att hålla skenet uppe. Dessutom börjar hon inse att hon fortfarande har känslor för Jack. Frågan är om de är besvarade. Och om de verkligen kan börja om igen med tanke på deras historia som slutade med minst ett krossat hjärta.

Julia och Jack är en lättläst, snabbläst feelgoodroman med ett starkt driv. Det är som sagt svårt att sluta läsa, det händer hela tiden saker som gör att man måste läsa vidare för att se vad som ska hända. Boken har flera sidohistorier som främst kretsar kring Julias syster Petra och hennes familj, samt kring Julia och Petras föräldrar. Det fördjupar intrigen och får mig också att undra ifall författaren planerar fler böcker i serien. Jag hoppas det, jag skulle gärna läsa dem i så fall. Om det inte är tänkt att komma fler delar så känns dessa sidohistorier lite onödiga, då hade texten kunnat tajtas till istället. I övrigt så är det både pirrig kärlek, sorg och svärta, krångliga relationer, förvecklingar och eskapism att njuta av. Jag hade lite svårt för karaktärerna, som kändes lite väl schablonartade. Det var också lite väl många osannolika sammanträffanden som gjorde att boken inte kändes trovärdig. Boken är också förutsägbar, men det hör ju till i feelgoodgenren. Men det är i alla fall en varm, mysig och underhållande feelgood som passar perfekt att fly till i regnrusket i höst.

Julia och Jack är utgiven av Louise Bäckelin förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.