Grejen med verb

Det här är boken för dig som älskar grammatik, eller vill lära dig att älska det. Använd den istället för en skolbok för att lära dig om konjugationer och tempus, ta fram den på en dejt när samtalsämnena sinar eller ha den som bildande toalettlektyr. En sak är säker. Det här är grammatik som du aldrig har sett den förut.

grejen-med-verb-grammatik-som-du-aldrig-har-sett-den-forutDet ovanstående är baksidestexten till Grejen med verb av Sara Lövestam. Låter det inte lockande? Ja, åtminstone om du också är en språknörd, precis som jag. Bokens undertitel är Grammatik som du aldrig har sett den förut och det är väldigt sant. Den här boken kan nog vända upp och ner på grammatiktänket hos många. Men kanske är det inte alls språknördarna som borde läsa den här boken, utan tvärtom, de som inte alls är intresserade av språk och grammatik, för författaren till den här boken lyckas med det nästintill omöjliga, nämligen att få grammatik att låta sexigt och spännande.

Boken är indelad i kapitel så som Verbformer vs tempus, Tempusharmoni, Presenssystemet och preteritumsystemet (utan Stålmannen), Particip, eller: om påven fick bestämma, Transvett, Varför tusan slutar en del verb på -s? och Verbens gamla pluralformer. Redan kapitelindelningen ger alltså ett löfte om att det här minsann inte är en vanlig grammatikbok.

Sara Lövestam berättar att hon intresserade sig för grammatik redan när hon var liten. Redan innan hon visste vad grammatik var. När hon och hennes klasskamrater skulle få lära sig grammatik tänkte hon ”Hurra, någon annan har också tänkt på det här”. Man märker tydligt att hennes intresse för språk och grammatik är genuint. Hon skriver personligt, humoristiskt och väldigt engagerat. Som läsare kan man inte låta bli att ryckas med.

Första upplagan av den här boken tog slut på bara någon vecka. Köerna för den som vill reservera ett ex på biblioteken är långa. Och det är inte svårt att förstå varför. För mig kändes den här boken klockren. Jag hade höga förväntningar. Dels för att jag är språkligt intresserad, så det här är ett hjärtämne för mig. Men dels också för att jag tyckte så mycket om en av hennes andra böcker, I havet finns så många stora fiskar, och jag gillade sättet hon skriver på. Så förväntningarna var höga, men de infriades!

Grejen med verb finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.