Halsduken

HalsdukenHalsduken är en bilderbok av Stina Stoor som handlar om Lo och Los morfar. Lo har fått en ny halsduk. Den kliar och Lo vill absolut INTE ha den. Men mamma säger att Lo MÅSTE ha den. De är osams hela vägen hem till morfar. Hos morfar finns en soffa man kan gömma sig bakom och en sax som är extra bra att klippa halsdukar med… Sedan måste morfar laga halsduken och det är då något händer! När morfar lagat klart halsduken har den plötsligt förvandlats till Lenny, morfars magiska vän. Och det finns ingen hejd på vad Lenny kan göra och åstadkomma. Han kan vara en krokodil, bandage på morfars onda knä, bokstäver på bordet, en hängmatta till morfars bok, och om morfar haft en katt kunde Lenny ha varit ett koppel.

Halsduken är ett bra exempel på hur man kan förvandla något jobbigt till något bra, men också hur man kan förvandla en tråkig vardag till en fantastisk lek. En hyllning till leken och till fantasin, men också en fin, varm skildring av relationen mellan en morfar och hans barnbarn.

Texten är underbar, se bara:

Mamma och Lo är i luven på varandra hela vägen lång, när Lo ska lämnas i morfars långtråkblå lya. Dom är ”Vill inte”, och ”Måste” mot varandra. Precis som två sabeltandade tigrar skulle kunna va. Jo, precis så!

Det är många härliga ord, som långtråkblå, livstidslänge och zickzack-sax. Såväl texten som hela boken har ett så fint barnperspektiv. Illustrationerna är verklighetstrogna, detaljrika och skildrar tydligt Los känslor och den personlighet som morfar tillskriver Lenny.

Varken text eller bild visar ifall Lo är en pojke eller en flicka, utan det är upp till läsaren att göra den tolkningen. Om man ens behöver göra det. Jag tycker inte att det är viktigt för läsningen. Igenkänningen ligger mer i att alla barn väl känner igen sig i att ha ett plagg som känns stickigt eller obekvämt, och ha en förälder som är stressad och tigerarg. Men som också har en helt annan sida när stressen inte längre finns där. Tristessen och tråkvardagen är annat som vi väl känner igen oss i, liksom vilken kraft fantasin och leken har om man väl ger den utrymme. Dessutom – vilken fin och härlig morfar Lo har! Jag önskar att alla barn fick ha en sådan morfar i sina liv!

Halsduken är Stina Stoors första barnbok och likaså Johanna Hägers debut som barnboksillustratör. De samarbetar fint i denna bok och jag ser fram emot fler bilderböcker från dem.