Hög igenkänning med Bibbi

Bibbi pÃ¥ promenad     Bibbi äter smörgÃ¥s

Bibbi äter smörgås var läsning med hög igenkänning för vår 2½-åring. Det är en småbarnsbok som handlar om en tjej som heter Bibbi. Hon är hemma hos sin mormor. Hos mormor bor också hunden Lasse. Bibbi vill ha en smörgås och mormor fixar en åt henne. Men Lasse är också sugen på den smörgåsen. Vad tror ni händer – ja, under stor dramatik tar Lasse Bibbis smörgås, mitt framför ögonen på henne! Tur mormor kan trösta Bibbi länge, och att det finns nya mackor.

Bibbi på promenad handlar också om Bibbi och mormors hund Lasse. De äter kakor, men mamma tycker att det är nog med kakätning. Då vill Bibbi gå någon annanstans istället. Hon tar med Lasse ut på promenad. Men när en katt kommer tappar Bibbi Lasse och han springer iväg. Hjälp, vad ska Bibbi göra nu? Vilken tur att Lasse är en lydig hund som snart kommer tillbaka till Bibbi.

Jag gillar verkligen böckerna om Bibbi. Enkla, tydliga men ack så uttrycksfulla bilder i milda färger, ständigt med glimten i ögat och med ett fint barnperspektiv. Texten är enkel och kärnfull och ligger nära barnets eget språk. Båda berättelserna handlar om vardagliga situationer som ger hög igenkänning hos de minsta barnen. Även som vuxenläsare ler jag åt hur fint och varmt skildrade händelserna är. Böckerna är i ett lite större pekboksformat med tjocka, greppvänliga kartongsidor med rundade hörn. Perfekt för de yngsta barnen att själva bläddra i.

Böckerna om Bibbi är skrivna av Ingrid Olsson, illustrerade av Charlotte Ramel och utgivna av Lilla Piratförlaget. De finns bland annat på Adlibris (här och här) och hos Bokus (här och här).