Herr Kattzon

Herr Kattzon är en väldigt charmig bilderbokskaraktär. Han är en sur, egensinnig katt som gör lite som han vill.  Hittills har det kommit två böcker om Herr Kattzon, skrivna och illustrerade av Sam Lloyd och utgivna av Isaberg förlag. Böckerna heter Herr Kattzon och Herr Kattzon och lilla Morrhår.

I den första boken så längtar han efter äventyr. Han bor med flickan Emily som älskar honom över allt annat i världen. Hon tycker om att kela och gosa med honom, men han känner sig instängd och vill prova på vida världen. Han rymmer och från början är det rätt så kul och fritt. Men snart inser han att det är ensamt, kallt, ingen ger honom mat och ingen kelar med honom. Han ångrar sig och längtar hem igen. Han inser att det nog inte bara är Emily som älskar honom utan han älskar nog henne också.

I den andra boken så kommer Emily hem med en kattunge. Det är inte vad Herr Kattzon vill. Kattungen låter honom aldrig vara ifred och vill hela tiden busa och leka. Han försöker på alla sätt att bli av med den lille pesten som dessutom konkurrerar om Emilys kärlek. Men så småningom inser han att Emily fortfarande älskar Herr Kattzon lika mycket och att kattungen faktiskt är riktigt vettig och charmig den också.

I böckerna kan man absolut dra paralleller till känslor i verkligheten, framförallt i den andra boken där man kan dra paralleller till ett barn som får ett syskon. Men det roliga med den här boken är att katten inte är ett förmänskligat djur utan det är en katt med alla de tankegångar en katt skulle ha. Sam Lloyd använder sig av många grepp för att skapa denna härliga bilderbok, det är stora, intensiva bilder, stora gester, uttrycksfull mimik och kroppsspråk, varierande bildtekniker från jättebilder till små serierutor och texten är insprängd lite här och där på sidorna.