Hoppas

Under Bokmässan i Göteborg i september delades Spårhunden ut, ett pris som Svenska Deckarakademin varje år delar ut till en barn- eller ungdomsbok. I år gick priset till Åsa Anderberg Strollos ungdomsbok Hoppas. I juryns motivering kunde man bland annat läsa följande:

en annorlunda och gripande berättelse om att vara på väg in i vuxenlivet.

Hoppas är alltså en ungdomsbok som handlar om hemlöshet, ensamhet och hopp. Vi får följa Jonna som går på gymnasiet i Kolsva. Men ett par dagar före jul får hon nog. Hon tar sin jacka och skolväska och rymmer till Stockholm. Hon har en naiv tanke om att kunna få jobb i någon butik under julhandeln och kunna hitta någonstans att bo. Men ingenting blir förstås som hon vill, och livet som hemlös är också krångligt. Alldeles för krångligt. Hon lär känna Alex och Elina och andra ungdomar. Var och en med sina problem och sina bagage. En del hoppas alltid för mycket, som Jonna. Andra har slutat hoppas, som Alex. Kanske går det inte att fly från sina problem. Men vad ska man göra istället. Är den sista utvägen egenligen ett möjligt alternativ?

Hoppas är en mörk skildring av samhället och det gör ont att tänka på att det faktiskt finns ett stort antal ungdomar som lever som Jonna, Alex och Elina. Boken är väldigt realistisk på så sätt och det känns jobbigt. Men samtidigt finns det många ljusglimtar i berättelsen och kanske kommer det ändå att ordna sig för tjejerna. Någonstans finns det ändå människor som bryr sig. Boken är välskriven och flyter på bra. Åsa Anderberg Strollo är skicklig på berättarteknik och hon är också bra på att skildra unga tjejer och deras språk. Hon har också skrivit två andra böcker som också är riktigt läsvärda: Blod och Bryta om. Jag har läst båda och det finns vissa likheter mellan böckerna. De handlar om tjejer och om att växa upp och bli vuxen. Bryta om handlar också om utsatta tjejer, precis som Hoppas. Vill ni läsa riktigt bra och gripande ungdomsböcker så tycker jag definitivt att ni ska kolla upp Åsa Anderberg Strollo!