Hurra, vi får post

Hurra, vi fÃ¥r post!Hurra, vi får post är ursprungligen en fransk bilderbok som nu är översatt till svenska. Den handlar om brevbärare Mus som ska ut på sin dagliga runda. Man får följa honom när han levererar post till olika slags djur och för varje djur han passerar på sin runda får man också chans att titta in till dem. Alla djurens hus visas nämligen i genomskärning. Djuren bor i olika slags hus, vart och ett anpassade till just den typ av djur som det är. När han ska komma till fåglarna för att leverera post måste han klättra högt, när han ska leverera till bläckfiskarna måste han dyka. Brevbärare Mus väjer inte för något när paketen ska delas ut. Hos pingvinerna är det vinter året runt. När han levererar posten till systrarna Fladdermus får han vara tyst så han inte väcker dem. Så till sist är det bara ett enda paket kvar. Det tar han med sig hem eftersom det är till hans son som fyller år och därmed får vi också se brevbärare Mus och hans familjs osthus.

Det här är en jättefin bilderbok med ett myller av spännande detaljer och hur mycket som helst att diskutera kring. Tänk att sitta och prata med en grupp barn om varför det är vinter hos pingvinerna, varför det luktar illa hos skunkarna och varför fladdermössen sover mitt på ljusa dagen. Det är så roligt att följa vägen längs där brevbärare Mus delar ut sina paket och se hur de minskar på hans vagn i takt med att han passerar alla de olika djuren.

Boken är både skriven och illustrerad av Marianne Dubec och den är utgiven av Lilla Piratförlaget. Det är faktiskt Erik Titusson som har översatt boken, vilket jag tycker är extra kul eftersom han föreläste på den kurs i barnbokskritik som jag gick i november.

Hurra, vi får post finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus.