Mera fart Mamma Mu

Mera fart Mamma MuI Mera fart Mamma Mu är det sommar och varmt. Mamma Mu strosar omkring i vattnet med ett cyklopöga på sig och leker med barnens vass- och barkbåtar. Bonden ror omkring i ekan och hoppas få fisk. Men Kråkan tycker att roddbåtar och barkbåtar är för bönder och kor. Han vill ha mera fart. Kråkan gillar racerbåtar! Så får han en idé. Nu ska han uppfinna en alldeles egen racerbåt. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig och i slutet av boken kan vi läsa följande visdomsord: Om man flyger fortare än sig själv blir man snurrig i huvudet.

Mera fart Mamma Mu gavs ut 2016. Då var det 25 år sedan den första boken om Mamma Mu och Kråkan släpptes. Sagofigurerna har sedan dess figurerat i många böcker, sånger, barnradio, teatrar, långfilm och till och med datorspel. Dessutom har böckerna översatts till över 30 språk runt om i världen.

Det är länge sedan jag läste något med Mamma Mu och Kråkan nu, men det är ju klassiska barnböcker som alla känner igen. Jag gillar verkligen språket och humorn i böckerna. Jujja Wieslander är bra på att leka med språket och få till den finurliga humorn som tilltalar både barn och vuxna. Med Sven Nordqvists roliga bilder fyllda med detaljer att upptäcka blir det förstås extra bra. Jag hade för mig att böckerna om Mamma Mu hade mycket mera text, denna har lagom lång text som fångar även de barn som brukar ha spring i benen tack vare dess underfundighet.

Mera fart Mamma Mu är utgiven av Rabén och Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.