I huset där jag bor

I huset där jag bor     Bildresultat för i huset där jag bor

I huset där jag bor är en bilderbok av Lena Sjöberg. På första uppslaget ser vi bilder från fyra olika rum, vitt skilda från varandra och med helt olika slags människor däri. I texten står det:

I huset där jag bor

finns alla sorters typer.

Någon går med käpp

och någon annan kryper.

 

Någon jobbar hemifrån,

andra knegar på kontor.

Alla är vi olika

i huset där jag bor.

Boken fortsätter i samma stil. På varje uppslag möter vi fyra rum där olika familjer och individer bor. Vi får lära oss att alla är olika, att man lever på olika sätt och har det på olika sätt hemma, men hemma hos sig själv får man göra som man vill. Huvudpersonen berättar att det hörs massor av olika ljud, att det doftar av mat från världens alla kök och att alla världens språk talas i huset där hon bor. Ja, alla är sinsemellan väldigt olika, men huvudpersonen konstaterar på sista sidan att vi nog ändå också är rätt så lika i huset där hon bor.

Det här är en poetisk, lågmäld, finstämd bilderboksberättelse om människors likhet och olikhet. Perfekt när man pratar om familjer, kulturer och livsstilar i en barngrupp. Men fin också att sitta och bläddra i själv och fördjupa sig i alla de oändliga detaljer som de olika hemmen är fyllda med. Drömma sig bort, leva sig in i, fundera kring. Här finns mycket att tänka på och diskutera om. Hur lever andra familjer egentligen? Och vad är grannar? Boken gör detta abstrakta begrepp betydligt mer konkret. Texten är på rim och den flyter så lätt vid högläsning, nästan som poesi. Illustrationerna är vackra och retroinspirerade. Till boken medföljer en affisch med alla illustrationer på som man kan veckla ut, sätta upp på väggen och använda för fortsatt diskussion. På bokpärmens insida finns också frågor där man som läsare får ett detektivarbete i att hitta olika detaljer i bilderna. Kul idé för att läsningen ska fortsätta och utvidgas även efter att man läst berättelsen.

I huset där jag bor är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.