På stranden

På stranden     I min trädgård

På stranden och I min trädgård är två fina pekböcker av Helena Neppelberg Davidsson som kom för några år sedan på Alfabeta bokförlag. På stranden visar vad man kan göra när man är på stranden: bygga slott, köra sand, gräva grop, äta glass och bada i hav. I min trädgård visar  massor av olika saker man kan hitta i en trädgård. Där finns nyckelpigan som klättrar, en fjäril som flyger, en krälande mask, ett surrande bi, en badande anka, en blomma som växer och till sist ett barn som vattnar blomman i trädgården.

Båda böckerna har samma upplägg. På vänstra sidan finns text och på den högra finns en bild. Texten är enkel, två ord per uppslag, exempelvis ”Kasta boll” eller ”Segla båt”. Illustrationerna är enkla, tydliga bilder på färgad bakgrund, med starka färger och tjocka, tydliga linjer. Starka kontraster, som ju brukar tilltala de små barnen. Det sista uppslaget skiljer sig dock mot för de andra. Där visas nämligen alla saker som tidigare presenterats i boken – i På stranden ser vi ett strandlandskap med ett barn som badar i havet och runt omkring finns sandslottet, bollen, lastbilen, spaden, båten och glassen som tidigare visats upp på varsitt uppslag. Här får illustrationen breda ut sig över hela uppslaget och texten ”bada i hav” står längst upp på höger sida. Även här är det klara färger, enkla bilder, tydliga linjer och starka kontraster, men bilden ger ett helhetsperspektiv över vad man kan göra med alla de saker som barnet har med sig till stranden. Motsvarande finns i I min trädgård där man på sista uppslaget ser ett barn som vattnar en blomma i trädgården omgärdad av de saker som presenterats tidigare i boken. Bildresultat för på stranden neppelberg

Både text och bild är väl anpassade till de allra yngsta barnen, liksom böckerna i sig som är i ett klassiskt pekboksformat med tjocka, greppvänliga och tåliga kartongsidor med rundade hörn. Jag gillar de här pekböckerna. Jag tilltalas av Neppelberg Davidssons stil med de enkla, tydliga och färgglada bilderna och jag vet att de går hem hos de små barnen. Här är också saker som de känner igen från sitt eget liv och man kan prata länge om bilderna.

På stranden och I min trädgård finns hos Adlibris (här och här) och hos Bokus (här och här).