Imorgon är allt som vanligt

imorgon-ar-allt-som-vanligtHäromveckan skrev jag om Du föll och jag för dig av Lina Stoltz. Då skrev jag att jag gärna skulle vilja läsa mer av samma författare. Sedan kom jag på att jag faktiskt har Imorgon är allt som vanligt hemma i min oläst-hylla och nu har jag läst den. Det gick snabbt att läsa den, det är en riktig sträckläsarbok för åldern 9-12 år.

Boken handlar om Lillan, eller Lilian som hon egentligen heter. Hon är en helt vanlig tjej med två syskon. Men hon har också en mamma som är alkoholist. Nu är det snart luciafest och Lilian blir vald till lucia. Hon blir jätteglad, men inser snart att det är omöjligt. Tänk om mamma skulle komma dit och vara full och skämma ut Lilian? Eller tänk om mamma inte kommer dit alls?

Lilians stora skräck är att någon får veta hur det är ställt med hennes mamma. Hon dör hellre än berättar för någon. Att ha en mamma som dricker för mycket är skämmigt. Det gör att Lilian hamnar i ganska många situationer där hon tvingas ljuga och improvisera. Som tur är så har hon en storebror som ibland ställer upp. Och det visar sig att hans flickvän också förstår vad Lilian går igenom.

Det här är en stark och gripande bok som handlar om något som egentligen barn inte ska behöva vara med om. Lilians syskon och brorsans flickvän finns där som räddande änglar. Och den varma syskonrelationen är underbar att läsa om. Men samhället i övrigt finns inte som något stöd i Lilians värld och det är beklämmande att se. Men jag förstår den där skräcken som Lilian känner för att berätta om sin situation, eller för att be om hjälp. Temat är skildrat väldigt realistiskt och jag tror att barn som själva lever med en förälder som dricker för mycket säkert kan känna igen sig. Jag gillar verkligen författare som inte värjer för tunga ämnen och framförallt för barn i den här målgruppen.

Boken handlar väldigt mycket om den där kommande luciafesten och även om just den faktiskt får ett lyckligt slut så vet man inte riktigt hur det går för Lilian sen. Jag vet inte om det är tänkt att bli fler böcker om Lilian, men för mig lever hon vidare nu efter att jag läst boken och jag skulle gärna vilja veta hur det går för henne. Det är också mer jag önskar mig av boken. Den är kort och det gör förvisso att boken är lättläst, men det gör också att man inte riktigt kommer karaktärerna på djupet. Många saker får inte sin förklaring och det finns också en hel del som bara nämns ytligt utan att fördjupas, vilket är förståeligt av utrymmesskäl. Exempelvis undrar jag vart barnens pappa är. Och barnens övriga släktingar. Finns det verkligen ingen runtomkring barnen som förstår vad som händer och som vill hjälpa dem?

Imorgon är allt som vanligt utges av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.