Socker – din värsta fiende

socker-din-varsta-fiendeSocker har varit kraftigt omdebatterat den sista tiden, liksom sötningsmedel. Man kopplar ihop socker med fetmaepidemin som råder över västvärlden, men också med koncentrationssvårigheter, diabetes och många andra sjukdomar.

Läkaren, professorn och sockerforskaren Robert H Lustig går ett steg längre. I sin bok, Socker – din värsta fiende, kallar han sockret för ett dödligt gift. Han jämför också sockrets effekter på människokroppen med alkoholens. I boken berättar han om sin forskning och vad han har kommit fram till angående sockret och dess effekter på kroppen. Det är ingen rolig läsning, men väldigt intressant. Som tur är så har han också tips och råd för såväl den enskilda människan som för hela samhället när det gäller att förbättra hälsan och minska sockrets inverkan. Exempelvis får man lära sig påverka de nyckelhormoner som står hungerkänslor, stress och belöningssystemet.

Boken vänder sig till allmänheten, så det är ingen svårläst forskningsrapport. Men den är tjock, innehållsrik och amerikaniserad, så den är inte heller helt lättläst. Jag kan dock tänka mig att den som är hälsointresserad och kanske jobbar som dietist, kostrådgivare eller personlig tränare lär ha mycket att hämta i boken.

Socker – din värsta fiende är utgiven av Pagina förlag. Den finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.