Lycke

lyckeLycke är en kriminalroman som handlar om försvinnandet av en åttaårig flicka. En kall och regnig fredag i maj försvinner Lycke spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm. TV4 ligger bara ett stenkast därifrån och därför vill man vara först med nyheten. Den som sätts på att följa fallet blir kriminalreportern Ellen Tamm. Hon tar händelsen personligt och ju mer tiden går, desto mer besatt blir Ellen av sökandet efter Lycke. Försvinnandet påminner henne nämligen om en annan, liknande händelse, som ligger henne mycket närmare.

Jag började läsa Lycke, men tog sedan ett uppehåll. Jag hade lite svårt att komma in i boken från början, men sedan blev jag fast. Det är en spännande historia, även om man genom valet av huvudpersonen inte befinner sig precis mitt i händelsernas centrum. Då boken handlar om försvinnandet av barn så berör den förstås extra mycket. Dessutom handlar boken inte bara om försvinnandet av ett barn, utan också om skilsmässobarn och om hur de riskerar att hamna i kläm, vilket gör boken ännu mer berörande. Lycke är Mikaela Bleys debutroman. Hon har själv jobbat på TV4 och därför känns miljön trovärdig. Skildringen av Ellen är också välgjord. Ellen känns som en komplex person med en hel del obearbetade saker i bagaget, samtidigt som hon också känns som en ”vanlig” människa där det är lätt att känna igen sig i vissa delar.

Själva intrigen är relativt enkel, men det dröjde ända till slutet innan jag listade ut vem som var gärningsmannen, så det var inte förutsägbart. En sak som jag gillar med den här boken är realismen. Det handlar om något som skulle kunna inträffa när som helst, och det gör berättelsen skrämmande. Boken är stark och gripande, men samtidigt snabbläst. Man fängslas lätt och vill fortsätta läsa. Språket flyter också på bra. Sammanfattningsvis tycker att detta var en riktigt bra debut, så jag ser fram emot att läsa mer av Mikaela Bley.

En extra rolig sak var att när Hoi förlag skulle skicka boken som recensionsexemplar till mig så råkade precis Mikaela komma dit, så jag blev en av de första att få ett signerat exemplar av författaren 😀

Lycke är utgiven av Hoi förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.