Ingrid och bassiluskan

ingrid-och-bassiluskanIgår skrev jag om två böcker i serien om Ingrid och Ivar. Det finns ju också en lång rad böcker om Ingrid, närmare bestämt åtta stycken i originalformat och fyra av dessa har också getts ut som Ekorrböcker. Dessa är Ingrid har plåster, Ingrid vill bada, Ingrid ska resa och Ingrid och Bassiluskan. Ingrid ska resa har jag skrivit om här. Böckerna om Ingrid är omåttligt populära bland såväl de små barnen som deras föräldrar. De handlar om vardagliga saker och händelser, som är lätt att känna igen sig i och relatera till, även för de yngsta. Böckerna har hittills blivit översatta till fler än tio språk så det är inte heller bara här hemma i Sverige som de är så populära.

Ingrid och Bassiluskan är den tredje boken om Ingrid. Den utkom för första gången 2007, men har nu alltså kommit ut igen i ett nytt format. Boken handlar om när Ingrid träffar Bassiluskan och blir förkyld. För det är ju Bassiluskan som gör barnen sjuka. Hon flyger in i Ingrids öra, härjar runt, bökar och bits. Ingrid får ont och orkar inte leka. Hon har blivit sjuk, så hon får träffa doktorn och äta medicin. Snart blir hon pigg igen och det onda försvinner äntligen.

Precis som i de övriga böckerna om Ingrid så är det väldigt realistiskt på ett barns nivå. Språket är enkelt och berättelsen är lagom lång. Och som pricken över i får vi Mervi Lindmans härliga illustrationer.