Inte som du

Inte som duInte som du är en ungdomsbok som handlar om ett gäng ungdomar som går på samma skola. I huvudrollen är framförallt Ester och Vincent. Ester är skolans mest populära tjej. Hon är lagkapten i konståkningslaget och blir bjuden på alla fester. Vincent är ingen speciell kille. Han har precis börjat på gymnasiet och spelar hockey på fritiden. Men så händer en grej som förändrar allt. På en fest blir han indragen i ett rum av Esters bästa kompis Amanda och han kan inte säga nej, trots att han egentligen vet exakt hur hon är. Det dröjer inte länge förrän en nakenbild av Vincent sprids över skolan och plötsligt vet alla vem Vincent är. Strax därefter korsas Esters och Vincents vägar och då ställs allt på sin spets.

Inte som du är till viss del en helt vanlig ungdomsbok som handlar om de vanliga ämnena: vänskap, kärlek, relationer, skola, föräldrar, identitet och framtid. Men det är också en berättelse om ett samhälle där tjejer och kvinnor har all makt och där killar och män förminskas, utnyttjas och trycks ner. Det är tjejerna som har de bästa ishallstiderna och det nyrenoverade omklädningsrummet. Det är tjejerna och kvinnorna som bestämmer, som har högst lön och som dominerar i styrelserna. Det är tjejerna som kallar killarna för hora och som sätter reglerna för vad som är okej.

Författarna Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall vänder alltså på begreppen, stereotyperna och allt vi är vana vid, och skapar en bok där allt är som vanligt, fast tvärtom. Det är ett intressant tankeexperiment och jag tror det är viktigt att sådana här böcker kommer ut, för att öppna upp, vidga och ifrågasätta. Frågan är bara, som alltid i sådana här diskussioner, om rätt personer verkligen kommer att läsa boken. Jag tycker att boken var väldigt intressant i teorin och just tematiken var spännande. Jag tror att den skulle passa mycket bra att diskutera i gymnasieklassen eller bokcirkeln. Det skulle också vara intressant att höra vad ungdomar i målgruppen tycker om boken. Personligen tycker jag att den var lite väl seg. Jag fattade poängen tidigt, sedan blev det väldigt mycket upprepning. Boken är skriven av två författare, men det märks inte och det är fascinerande att de lyckats skriva den så sömlöst. Kul att sex fick så stort utrymme och att #metoo kom med på ett hörn, fast med killar i fokus istället för tjejer.

Ett citat jag tar med mig från boken är detta:

Som tjej räcker det att vara bra på en grej. Som kille måste man vara bäst på allt för att ens ha en chans.

Inte som du är utgiven av B Wahlströms och den finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris eller på Bokus.