Intervju med Linda Bondestam

Linda Bondestam: Mitt bottenliv

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl är en av de böcker som blivit nominerad till Augustpriset 2020. Den är skriven och illustrerad av Linda Bondestam och utgiven av Förlaget och Berghs förlag.

Augustprisjuryns motivering lyder:

Mitt bottenliv erbjuder en humoristisk och hoppfull klimatberättelse i autofiktionsformat. En utrotningshotad salamander förundras över allt skräp som fyller havet, och sveps iväg av en tsunami förorsakad av människans klimatpåverkan. Fram träder ett ekosystem i fritt fall. Miljökatastrofen gestaltas med dov kolorism och stringent text snillrikt infogad på de välutnyttjade uppslagen. Verket visar Linda Bondestams virtuositet genom att begagna och berika bilderbokens hela repertoar.

Eftersom jag är Augustambassadör i år har jag läst de Augustnominerade böckerna med stort intresse och jag blev nyfiken att ställa lite frågor till Linda Bondestam:

Hur känns det att din bok har chans att vinna Augustpriset? 

– Det känns alldeles ofattbart! Jag har jobbat så mycket och så länge med den här boken, och man vet ju aldrig riktigt vilket mottagandet blir, så det är ju verkligen ett stort erkännande.

Berätta lite om boken?

– Boken är en glad men också sorglig berättelse om naturens fantastiska överlevnadskraft på vår vackra, men nedsmutsade planet. Allting upplevs genom ögonen på den sista vilda axolotlen.

Varifrån hämtar du inspiration till dina böcker? Hur fick du idén till just denna bok? Hur gick skapandeprocessen till?

– Det är svårt att säga exakt, jag kan få idéer i de mest oväntade situationerna. I tiden före pandemin hade jag turen att få göra en hel del spännande arbetsresor, vilket alltid var inspirerande. Så läser jag läser mycket och lyssnar på olika poddar, och för just den här boken har jag sett en massa naturdokumentärer. T.ex. har David Attenboroughs filmer gjort ett enormt intryck på mig.

– Jag har alltid fascinerats av hur märkliga, vackra och spännande varelser som vandrar omkring på den här planeten. Naturen upphör aldrig att överraska och trots att mitt jobb går ut på att vara en expert på att fantisera är det svårt att hitta på lika otroliga varelser. Jag råkade se ett foto av en axolotl för flera år sedan och kunde inte sluta tänka på den – jag insåg att det måste bli en bok. När jag senare förstod att den troligen är utdöd i det vilda på grund av oss människor förstod jag att boken också måste handla om klimatet. Axolotlen visade sig dessutom vara ett mycket spännande djur, den kan till exempel växa ut nya organ och kroppsdelar ifall den skadar sig och passar på så vis mycket bra som otippad hjälte i en bok om planetens resiliens.

– Jag brukar oftast illustrera andra författares texter, så den här gången var det fantastiskt att ha möjlighet att styra över både text och bild, men ibland också fruktansvärt svårt då valmöjligheterna är oändliga. En stor del av arbetet gjorde jag på en liten ö i finska skärgården, ett perfekt ställe att fundera på vårt förhållande till naturen.

Håller du på med något nytt bokprojekt?

– För tillfället målar jag bilder till en rolig och vild historia som handlar om vad du ska göra om du möter en björn. Den är skriven av två författare, finlandssvenska Malin Kivelä och danska Martin Glaz Serup. Dessutom ska Annika Sandelins och min bok Silkesapans skratt bli animationsfilm så jag tecknar en hel del regnskogslandskap.

Berätta lite om dig själv, vem är du? 

– Jag är en finlandssvensk bilderboksmakare som sedan 2002 gjort en hel massa böcker med fantastiska författare såsom Stella Parland och Ulf Stark. Ibland gör jag också tecknade filmer och så har jag en egen teatergrupp, Teater Tapir, med några kollegor. Mitt bottenliv är min andra bok jag både tecknat och skrivit.

Linda Bondestam är utbildad på Kingston University i Storbritannien. Hon hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden och är den första mottagaren av Vanessapriset 2016.  Djur som ingen sett utom vi ( Berghs 2016 ) var nominerad till Augustpriset 2016. Den boken vann Snöbollen priset för årets svenska bilderbok 2016 samt Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2017.

Stort tack Linda för den fina läsupplevelsen och för att du svarade på mina frågor.