Naturen

NaturenTidigare idag skrev jag om den Augustnominerade bilderboken Mitt bottenliv – av en ensam axelotl. Den handlar om klimatförändringar och miljöförstöringar ur en axelotls perspektiv. Ett liknande tema har bilderboken Naturen av Emma Adbåge som också har kommit ut nu i år.

Naturen handlar om en by där det bor lite olika barn och vuxna i olika åldrar. Och husdjur förstås. Men utanför byn ligger något annat. Något som kallas för Naturen.

Människorna i byn älskar att bada på sommaren, leka i snön på vintern och plocka svamp på hösten. Naturen står där den står, löven på träden skiftar färg, vattnet ändrar temperatur och snön faller när det är dags att åka pulka. Men vad händer när Naturen inte gör som människan vill? När snödrivorna blir för stora, temperaturen för hög och regnet öser ner.

Denna bilderbok handlar mycket om människans förhållande till naturen. Hur vi till exempel åker till havet för att sola och bada, men samtidigt sätter oss med bilen på tomgång och AC:n igång för att få svalka från värmen. Vi älskar att det kommer snö när vi vill åka pulka och vi gnäller om det är för lite snö för att få göra det. Men när det är för mycket snö på gatorna, ja då gnäller vi också och vill ha bort den omedelbart. Vi använder vatten i mängder till poolen, isbitar, glass och törstiga tagetes. Men när det är torka och skogsbränder, ja då gnäller vi över att vattnet inte finns där längre.

Vi älskar naturen – men bara när naturen beter sig som vi vill att den ska göra. Det som människan gör får konsekvenser för naturen och det skildras så tydligt och konkret i den här boken. Precis som man är van vid från systrarna Adbåge så utgår Emma här ifrån barnets perspektiv när hon skildrar relationen mellan oss människor och naturen. Det är humoristiskt och ibland rentav skruvat. Men det är med en allvarlig grundton och det är tänkvärt och brännande.

Illustrationerna är färgsprakande och detaljrika. De vuxna människorna skildras med stora, buffliga kroppar och små huvuden, nästan övertydligt, medan barnen har normala proportioner. Det är uttrycksfullt, myllrande, dramatiskt och träffsäkert. Som vuxen älskar jag den här finurliga bilderboken som så träffande skildrar hur vi människor ibland är väldigt kortsynta och kontraproduktiva och det faktum att om vi fortsätter så som vi gör nu med naturen så kommer det kanske inte finnas någon natur kvar så småningom. Varken att älska, hata eller försöka tämja. Eller så har naturen tagit över så inte människorna finns kvar? Och kanske är det kanske också just de vuxna som mer tillhör denna boks målgrupp än barnen?

Naturen är skriven och illustrerad av Emma Adbåge och utgiven av Rabén & Sjögren.