Jag älskar dig så mitt hjärta brister

omslag20jag20alskar20dig20litetJag älskar dig så mitt hjärta brister är en unik bok. Det är en sagobok, skriven av Anette Skåhlberg och illustrerad av Katarina Dahlquist. Trots att boken har massor av illustrationer så är det ingen vanlig bilderbok, utan den vänder sig till något äldre barn.

Det unika med boken är att den beskriver en kärlekssaga mellan en flicka som heter Selma och en pojke i hennes klass, Hugo. De är kära i varandra, men måste brottas med folks fördomar. Framförallt Selmas mamma som säger att Hugo är sjuk. Hugo har nämligen Downs syndrom. Det nämns aldrig i texten, men när man läser boken som vuxen så förstår man mellan raderna.

Boken finns till av två anledningar, dels för att det är lika viktigt att ta barns kärlek på lika stort allvar som vuxnas kärlek och dels för att när man älskar någon så är det kärleken som väljer och då spelar det ingen roll hur den man är kär i ser ut eller är som person, för det är ju precis det som gjort att man blivit kär.

Det är mycket text, skriven med ganska liten stil så boken är för svår för nybörjarläsarna. Kanske funkar den bäst som högläsningsbok. Den skulle också fungera bra som högläsningsbok i en klass om man vill jobba med teman som fördomar och kärlek. Det medföljer också en cd med boken som ljudbok. Jag skulle säga att boken vänder sig till barn mellan 6-9 år. Bilderna är romantiska och påminner om fantasy. Tyvärr känns historien lite för konstruerad. Boken har ett bra tema och en fin berättelse, men den räcker inte riktigt hela vägen.