Smarta små bilderböcker

Rabén & Sjögren har en bilderboksserie som de kallar för Smarta små. Serien vänder sig till de allra minsta, 0 till 3 år gamla barn. Böckerna har tydliga och färggranna bilder och enkel, ofta rytmisk text. Berättelserna är också anpassade för småbarnen och utspelar sig i en värld de känner igen. Jag har en dotter som är strax över två år och hon tycker mycket om de här böckerna, så de känns verkligen som en fullträff. Jag tror att det hittills utkommit nio böcker i serien och jag tänkte presentera tre av dem.

29666588_o_1Binta dansar är skriven av Eva Susso och illustrerad av Benjamin Chaud. Boken handlar om Binta som dansar medan pappa trummar. Ingen dramatisk historia, utan boken förmedlar helt enkelt den glädje som rytm och musik ger. Bokens språk tilltalar småbarnen med många upprepningar och ljudhärmningar.

29669893_o_1Lalo trummar är uppföljaren till Binta dansar. Här är det Lalo som är huvudperson. Lalo hittar pappas trumma en tidig morgon och börjar trumma för solen, regnet och grodan. Följden blir förstås att resten av familjen vaknar och det slutar med en fantastisk frukost utomhus. Härligt språk med uppräkningar och många ljudeffekter.

29669879_o_1Gösta slår sig är skriven av Katti Hoflin och illustrerad av Anna Sandler. Boken handlar om Gösta som gungar, ramlar av och slår sig. Det kommer mycket blod och han gråter. Fröknarna på dagis plåstrar om honom och ringer pappa. Snart känns det bättre igen. En berättelse att verkligen känna igen sig i. Vardagsdramatik för småttingarna.