Jakten på Kapten Klänning

Jakten på Kapten KlänningJakten på Kapten Klänning har stått i min bokhylla oläst under ett par år, men nu inför temaläsningen valde jag att läsa den. Det är ingen biografi, men däremot anser jag att den går under kategoriseringen sanna berättelser. Boken handlar nämligen om Göran Lindberg, polis, polischef, rektor på Polishögskolan och en förkämpe för jämställdhet som har arbetat mot kränkningar och sexism. Han visar sig vara en av Sveriges värsta sexbrottslingar och den första polis som någonsin har begått så grova brott som han har gjort. Han dömdes för misshandel, grov våldtäkt, våldtäkt, koppleri, köp av sexuella tjänster, försök till köp av sexuell tjänst och medhjälp till försök av köp av sexuell tjänst. Detta gällde en rad olika kvinnor och även tjejer i yngre åldrar.

Boken är skriven av Jonas Trolle som också är polis. Han ledde de hemliga spaningarna som ledde till att Göran Lindberg åkte fast och så småningom åtalades. I boken får vi följa hela processen från det att ett av Lindbergs offer kunde namnge vem han var tills det att hans dom fallit. Vi får alltså följa med i polisernas spanings- och utredningsarbete, som i vilken deckare som helst, men med skillnaden att allt har hänt på riktigt och att offren är riktiga tjejer och kvinnor av kött och blod. Att säga att boken är rafflande och spännande känns fel, men den är det, Samtidigt blir man stundvis äcklad och ofta väldigt berörd, kanske framförallt för att det här ju är på riktigt. Det är en lättläst och snabbläst bok, men jag tvivlar på att jag kommer att glömma den snabbt. Läs den.

Jakten på Kapten Klänning är skriven av Jonas Trolle, utgiven av Leopard förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Jakten på Kapten Klänning

Comments are closed.