Jättejättebråttom

JättejättebråttomJättejättebråttom handlar om en mamma och ett barn som försover sig. Den ena ska till förskolan och den andra till jobbet. Tider att passa, bussar att hinna med. Det är helt enkelt jättejättebråttom. Frukost får de äta medan de springer till bussen. Men väl framme på förskolan vill barnet absolut inte att mamma ska gå. Det syns riktigt hur stressad mamman känner sig, men så fattar hon ett beslut. Hon går en bit bort och sjukanmäler sig. Sedan säger hon åt barnet att det blev fel, hon behövde visst inte vara på jobbet idag. Sedan går mamman och barnet tillsammans hem igen.

Det här är en bok som de allra flesta kan känna igen sig i, både barn och föräldrar. Och jag har nog läst ett antal böcker på samma tema tidigare, alltså att ett barn inte vill gå till förskolan eller att barnet inte vill att föräldern ska gå därifrån. Men det som skiljer den här boken åt mot de flesta andra titlar är just det faktum att mamman faktiskt gör det som de flesta föräldrar bara stannar vid att tänka. Hon lyssnar på barnet och bestämmer sig för att ta en hemmadag bara de två. Visst är det fel att sjukskriva sig för att göra detta, och med så kort varsel, men som ett tankeexperiment är det intressant och jag tror att många föräldrar kan behöva få den här tankeväckaren, för visst är det ändå så ofta vi bara går på i samma hjulspår och glömmer att hoppa av ekorrhjulet ibland. Jag gillar också de vackra, milda, finstämda illustrationerna. Dessutom älskar jag titeln, som gjord att fundera och fantisera kring.

Jättejättebråttom är skriven och illustrerad av Ebba Forslind och utgiven av Urax förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.