Juan och Rosalia

Juan och Rosalia : en kärlekshistoriaJuan och Rosalia är en passande bok att läsa såhär på Alla hjärtans dag. Det är nämligen en gripande bilderbok om den första stora kärleken. Varje söndag dansar Rosalia under trädet på torget. Och varje söndag är Juan där och tittar på henne och hoppas att hon ska se honom. Hur ska han få henne att förstå att han faktiskt älskar henne? Och vad ska Juan göra när Rosalia en söndag inte är där när han kommer till torget?

Juan och Rosalia är skriven av Barbro Lindgren, en av Sveriges främsta barnboksförfattare som 2014 tilldelades det prestigefyllda Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Boken är illustrerad av Eva Eriksson som är en av landets mest hyllade illustratörer, bland annat Astrid Lindgren-priset 2001. De har tillsammans skapat många välkända barnboksklassiker, men detta är deras första gemensamma bok på många år.

Berättelsen är hjärteknipande, en riktig kärlekshistoria om två barns upplevelse av den första stora kärleken. Illustrationerna passar utmärkt till boken. De är fint tecknade i mjuka, milda färger och med många detaljer som får en att vilja titta länge på bilderna eftersom det finns så mycket att upptäcka. Det här är ett fint exempel på en bilderbok där bild och text verkligen kompletterar och fulländar varandra. Juan och Rosalia är en bilderbok som man vill läsa om och om igen.

Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.