Misstaget och Mobiltjuven

Lena Lilleste har nyligen kommit ut med två nya lättlästa böcker för nybörjarläsarna: Misstaget och Mobiltjuven.

MisstagetMisstaget är den andra delen i serien om Elsa-Star, tjejen som har sin egen Youtube-kanal. I denna bok ska hon ha kalas på Leklandet. Hon har bjudit hela klassen och planerar att filma på kalaset. I bilen på vägen dit påminner hennes föräldrar om att hon inte kan lägga ut filmer på andra barn på Youtube. Det glömmer Elsa snabbt. När hon är på kalaset filmar hon och klasskompisarna vill gärna bli filmade av henne. Hon känner sig populär och omtyckt, tack vare sin Youtube-kanal. Men dagen efter är känslan en hel annan. Flera av barnen säger åt Elsa att radera videon eftersom de inte får vara med på Youtube för sina föräldrar. Dessutom har Elsa fått en tumme ner och en elak kommentar. Hur ska hon nu göra?

Serien om Elsa Star är perfekt för nybörjarläsarna att läsa själv. Det är en kort, enkel, läsvänlig text. Berättelsen är skriven med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver, vilket gör att man kan öva läsning på två nivåer. Illustrationerna av Veronica Ljunglöf är tydliga, färgstarka och känslofyllda. Böckerna om Elsa Star funkar också bra som högläsning för att prata om hur man beter sig på nätet och vad man får/får inte göra.

Photo by Barnboksbloggen on February 13, 2021. May be an illustration of book and text that says 'DET KANSKE AVEN VAR ETT MISSTAG Û ATT GE DIG MOBILEN... SNÄLLA MAMMA, TAINTE MOBILEN IFRAN MIG!'.

Mobil-tjuvenMobiltjuven är sjätte delen i den spännande serien Skoldeckarna. Den handlar om Max och Penny som brukar lösa mysterier som händer på deras skola. Varje bok består av ett fall. I denna bok ska klassen ha en vikarie några dagar eftersom den ordinarie läraren är sjuk. Vikarien Eva verkar snäll, men Penny råkar se att Eva rotar i barnens skolväskor på rasten. Strax därefter upptäcker Axel att hans mobil är borta. Kan Eva vara mobiltjuven? Det måste skoldeckarna ta reda på.

Serien om skoldeckarna är spännande, kluriga deckare för nybörjarläsarna. Även här kan man öva läsning på två nivåer eftersom berättelsen är skriven med små bokstäver, men det finns pratbubblor med versaler i bilderna. Illustrationerna av Lena Forsman är färgglada, uttrycksfulla och humoristiska.

Photo by Barnboksbloggen on February 13, 2021. May be an illustration of text that says 'VI FÖLJER EFTERHENNE! EFTER HENNE! Skoldeckarna spanar nerför trappan. De ser att dörren öppnas. Eva gảr nerför trapporna och ut genom porten. 18'.

Båda böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren.