Kissboken

Äntligen är Pernilla Stalfeldt tillbaka med en ny bok i samma serie som Bajsboken, Dödenboken, Kärlekboken och Läskiga boken. Den här gången har hon fokuserat på kiss – ett genidrag eftersom mig veterligt så finns det väldigt få böcker om kiss för barn. Bajs däremot finns det många böcker om, men inte kiss vad jag vet. På baksidan av Kissboken konstaterar Stalfeldt:

Bäckar, åar, kiss och sjöar

droppar, rinner, skalar, töar.

Kissar nästan alla gör

det kan dom inte rå för.

KissbokenOch så är det ju – kiss är något naturligt och alla kissar på ett eller annat sätt. Ändå är det så fascinerande ämne och precis som med bajs tycker ofta barnen att det både är roligt och äckligt på samma gång. Stalfeldt utgår alltid från barn när hon skapar sina böcker. När hon skulle skriva Kissboken träffade hon ett antal barn i åldern 6 till 9 år och pratade om vad de tyckte skulle finnas med i boken. Här kan man därför läsa om precis allt möjligt när det gäller kiss, till exempel varför kisset kan ha olika färg, hur lång tid det tar att kissa, olika sätt att säga att man behöver kissa, hur många gånger man kissar per dag, varför det är viktigt att kissa, hur man kissade förr i tiden, olika ställen man kan kissa på och så får vi följa med på kissets resa genom kroppen. Dessutom får vi lära oss kiss-sången inspirerad av Blinka lilla stjärna. Boken har många olika ingångar och är inte som en traditionell faktabok utan innehåller ofta små funderingar och det kan också dyka upp frågor som uppmanar läsaren att själv tänka ut svaret. Bäst av allt är att boken fascinerar men samtidigt avdramatiserar kisset en aning, vilket gör att de barn som ibland kissar i sängen eller kissar på sig kan känna att det kanske inte är så farligt ändå. Kiss är roligt, häftigt, spännande, pinsamt, men också naturligt – allt på samma gång.

Kissboken är som de andra böckerna i serien illustrerad av Pernilla Stalfeldt själv och illustrationerna ligger precis som texten också nära barnen själva. Hon berättar själva att hon ville ligga så nära barnens bilder som möjligt när hon skapade boken, eftersom de gör så charmiga och spontana kompositioner och bildlösningar och Stalfeldt vill att de ska känna sig hemma i hennes böcker. Och det är jag säker på att de gör. Jag är övertygad om att Kissboken kommer att bli en lika stor succé som Bajsboken och de övriga böckerna. Kissboken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.