Alice vet allt

Alice vet allt!Ingelin Angerborn är en uppskattad författare av kapitelböcker för barn i slukaråldern där ofta övernaturliga händelser inträffar. Hon skriver också roliga, humoristiska kapitelböcker för barn som nyligen knäckt läskoden. Nu har hon också gett ut en bok för en ännu yngre målgrupp, nämligen 3-6 år. Det är en bilderbok som heter Alice vet allt och som är den första boken i en ny serie om en härligt livsbejakande flicka som heter Alice. Alice är ungefär fyra år gammal och har koll på det mesta. Hon vet när det är dags att vakna, var mamma har lagt hennes kläder och hur man borstar håret på rätt sätt. Ja, det finns nog nästan ingenting som Alice inte vet.

Angerborn blev inspirerad av sitt eget barnbarn inför skapandet av denna bok. Hennes äldsta barnbarn var nämligen också en riktig allvetare. Hela tiden svarade hon ”Jag vet” och hon visste allt och lite till. Och nu är bilderboken om Alice här. Alice är en självklar tjej med stort självförtroende, så som många barn i den åldern faktiskt har. De har ofta en stor tro på sig själva och sin egen förmåga. De är starka, smarta, snabba och anser sig själva vara stora. En inställning som tyvärr ofta försvinner någonstans under uppväxten, men som är fin att bejaka, vilket verkligen görs i denna bilderbok. Igenkänningsfaktorn är enorm, både hos barn och vuxna läsare. Texten bygger lite på upprepning av frasen ”Jag vet” och boken avslutas med en knorr, så det är en fröjd att läsa boken högt. Som tur är – för den här lär barnen vilja höra om och om igen.

Alice vet allt är illustrerad av Johanna Kristiansson som kanske mest är känd för serierna om Katten Nils och hans vänner som gått som följetong i Kamratposten och även finns som egna seriealbum numera. Illustrationerna i Alice vet allt är härligt färgglada, varma, inkluderande, humoristiska, charmiga och är ett fint komplement till texten. Alice vet allt är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.