Klä barnen

Klä barnenPrecis som titeln antyder handlar Klä barnen om barnkläder. Det handlar om att växa, ärva, fixa, laga. Att ärva, köpa i andra hand, laga, lappa eller på andra sätt förlänga ett plaggs liv är billigare än att köpa nytt, det är klimatsmart och det är en investering i barnets framtid. Boken tar upp allt möjligt som har med barnens kläder att göra, allt från att enkelt hitta rätt kläder till system som gör det enklare för familjen att hålla ordning på barnens kläder.

Återbruk är en viktig tanke i boken, både förslag på hur man kan laga barnets kläder men också kreativa sätt att göra om uttjänta plagg själv eller tillsammans med sitt barn. Ett kapitel handlar om att tvätta kläderna på rätt sätt, att behandla fläckar och impregnera. Boken tar också upp många andra relevanta saker kring barnets kläder, som hur man skapar ett jämställt ansvar för barnets kläder.

Det finns också fakta och tips om till exempel materialval, kvalitet, reklamation, greenwashing, certifieringar, kemikalier och mycket mer. Boken ger svar på frågan hur mycket kläder ett barn egentligen behöver. Dessutom får man råd kring vilka kläder som man bör spara och inte samt hur man säljer de kläder man inte längre vill ha kvar. Jag tror detta är första boken i sitt slag och den är både informativ och innehållsrik. En guldgruva för den som fått sitt första barn och som vill skapa en hållbar garderob till sitt barn, men också för den som redan har barn och är intresserad av hur man ska tänka kring familjens kläder. Många av bokens idéer, tips och tänk kan faktiskt också användas även om man inte ens har barn. Så detta är en bok som verkligen passar alla och som är tänkvärd och intressant. Boken är skriven av Jennie Dahlén och Johanna Leymann.