Hej, hej vardagsmat

Hej, hej vardagsmat!Sara Ask och Lisa Bjärbo är författarduon bakom Mera vego-böckerna. Nu är de aktuella med en ny bok fylld av vardagsrecept för barnfamiljen. Detta gör de tillsammans med illustratören, bloggaren och instagrammaren Louise Winblad, känd som @hejhejvardag som har omkring 200 000 följare.

Hej, hej vardagsmat innehåller massor av recept, närmare bestämt ett femtiotal goda vardagsmiddagar. Det finns också fakta kring mat och barns ätande och gott om tips och tricks som bland annat handlar om petiga barn och grönsakshatare. Därtill finns det gott om humor och igenkänning i boken samt lugnande tillrop, pepp och inspiration.

Recepten är anpassade till just barnfamiljer och många av rätterna skulle lätt kunna bli nya favoriter hemma hos oss. De är indelade i nytänkande kategorier som extra snabba måltider, extra billiga rätter och rätter som är lätta att anpassa efter familjens olika preferenser. Det finns också olika mellanmål och liknande.

Det finns en del allvar i boken, den är inte rädd för att ta upp teman som oro för ätstörningar och övervikt, allergier, sötsug, npf-diagnoser och mycket mer som kan vara svårt. Men de tuffa ämnena lättas upp av såväl tilltal som illustrationer. Recepten är pedagogiska och lätta att följa med snygga färgfoton som gör varje rätt lockande. Vad sägs om kaoskorv med färgglatt plock, pastasallad på barnens sätt, våffeltoast med rökt kalkon, äpple och dijonkräm, skåprensarsoppa, örtiga minibiffar med potatismos, halloumiburgare med avokadodressing och jordgubbsslush, eller falafelrulle med jordnötscrunch. Dessa recept och många många fler finns i boken att prova och inspireras av.

Hej hej vardagsmat har en fin kombination mellan goda recept, intressant fakta, humor och igenkänning och jag tror att alla barnfamiljer har såväl nytta som glädje av denna bok.