Knatteplock

Knatteplock : mat ditt barn kan äta själv från sex månaderKnatteplock – Mat ditt barn kan äta själv från sex månader är en kokbok fylld med plockmat för barn, det vill säga mat som de själva kan äta redan som små. Med plockmat kan de små äta ungefär samma mat som resten av familjen och dessutom är det ett bra komplement till puréer och skedmatning. Plockmat eller BLW – baby led weaning som det också heter är en metod för barnstyrd matintroduktion, dvs ett sätt att introducera fast föda där bebisen får äta själv från start.

Boken innehåller dels en faktadel med information om små barns ätande och dels en receptdel. I den senare finns alla slags måltider: frukost, lunch, middagar, mellanmål och tillbehör. De är indelade och anpassade för olika åldersgrupper: 6-9 månader, 9-12 månader och 12 månader och uppåt. I boken kan man läsa om allt möjligt, till exempel hur man introducerar blw, om smaker och smakträning, om näring för barn, risken att sätta i halsen och mycket mer. Dessutom finns massor av tips och trix samt vanliga frågor från andra föräldrar.

Även om maten är anpassad för bebisar är det ändå god och nyttig mat som passar hela familjen. Eller vad sägs om frukostmuffins, fattiga riddare med jordgubbsröra, päron-crumble, bönbiffar med klyftpotatis och yoghurtsås, kycklingbiffar med rotfrukter och paprikasås, minilasagne, smördegspiroger med färs och grönsaker, smoothies och karamellglass.

Den innehållsrika och välskrivna boken är skriven av Elin Oresten. För den som är nybliven förälder eller bara nyfiken på BLW och plockmat är detta en guldgruva.