Kvinnoalfabetet: B

obJag har inte riktigt hunnit med mig, men förra veckan var det dags för bokstaven B i Enligt O:s alfabetsutmaning bland bokbloggare. Fokus ligger på kvinnor i kulturvärlden och för varje bokstav är det fyra uppgifter att svara på.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?

Karin Boye är den jag först kom på. Hennes dikter betydde mycket för mig när jag precis hade flyttat hemifrån och pluggade litteraturvetenskap. Jag har också nyss läst ut Kallocain.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Skådespelerskan Ingrid Bergman och sångerskan Björk vill jag lyfta fram. Starka kvinnor som lyckats nå fram.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Här vill jag lyfta fram Babben Larsson. Det är väl ingen person jag har stenkoll på direkt, men två viktiga och betydelsefulla egenskaper hon verkar ha är att hon vågar ta plats och vågar vara sig själv. Humor har hon också, och självdistans.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?

Simone de Beauvoir måste jag svara här. Hennes Det andra könet har jag velat läsa länge. Inte heller systrarna Brontë har jag läst något av, men skulle gärna vilja. Även Bodil Malmsten vill jag utforska.