Vem kan det vara?

vem-kan-det-varaDe senaste dagarna har jag skrivit om interaktiva pekböcker, dels Min stora elefant och dels Svansar runt i djungeln. Idag tipsar jag om ytterligare en sådan bok, nämligen Vem kan det vara?

 Vem kan det vara är både en bok och en gissningslek. På varje uppslag möter man ett galleri av knasiga figurer. På varje uppslag ställs också en fråga. Vem av dem har gjort sig illa? Vem försöker skrämmas? Vem är kär? Och vem hann inte till toaletten i tid? Som läsare får man studera bilden och framförallt detaljerna i bilden noggrant för att försöka klura ut vem det kan vara.

Den här boken vänder sig till barn mellan 0-3 år, enligt förlaget. Jag läste boken för mina tre barn. Tvååringen förstod inte alls konceptet, men hon gillade bilderna. Fyraåringen ratade boken direkt och ville inte alls gissa. Men åttaåringen däremot tyckte att boken var rolig. Hon tyckte att vissa uppslag var väldigt lätta och andra väldigt kluriga. Jag tycker att det är alldeles för hög svårighetsgrad för ett barn under tre år. Jag skulle nog hellre sätta ålder 3-6 år på den här boken, eller kanske ännu hellre för nybörjarläsarna. Samtidigt följer den ett rätt typiskt pekbokskoncept, så den är lite svårplacerad. Hur som helst så är det en rolig idé och inte minst då eftersom läsaren själv får vara med och klura på varje uppslag.

Vem kan det vara är skriven och illustrerad av Olivier Tallex och utges av Natur & Kultur. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.