Kvinnoalfabetet: Bokstaven C

Skärmklipp 2015-08-25 21.08.39

Då var det dags för tredje bokstaven i Enligt O:s alfabetsutmaning. Bokstaven C handlar det om denna vecka. Inte alltför lätt bokstav. Veckans frågor är:

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Det här var lätt. Christina Wahldén. Jag har nog läst alla hennes ungdomsböcker utom den senaste som står i min oläst-hylla. Hon skriver om viktiga och brännande frågor och värjer aldrig för det svåra. Dessutom har hon ett bra språk som gör att man gärna sträckläser.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Therese Christiansson. Hon är författare och journalist. Känd som utrikeskorrespondent som skildrat kriget ur barnens och kvinnornas perspektiv. Men hon har också skrivit en bok om Hagamannen och det var den som gjorde att jag fick upp ögonen för henne. Jag bodde i Umeå under Hagamannens härjningar och minns staden i skräck. Hon har också skrivit en bok om morden i Knutby som jag väldigt gärna skulle vilja läsa. Häromdagen lyssnade jag på hennes sommarprat, där jag främst berördes av hennes skildring av hur reportaget om barnfabrikerna där kvinnor fångas, våldtas och tvingas föda barn som sedan säljs nyfödda med eller utan moderkaka vuxit fram.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Camilla Läckberg. Hon hyllas sällan för sitt språk eller sin litterära begåvning, men faktum är ju att hon har sålt ohemult mycket böcker, så hon har ju onekligen något som folk vill ha. Dessutom skapar hon rubriker. Nu i dagarna för att hon berättat att hon är gravid med sin 13 år yngre sambo och att hon delat med sig av ultraljudsbilden och dessutom skämtat om den.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Det första jag kom att tänka på var låten Carrie av Europe. En av mina favoritsånger när jag växte upp. Och det ledde mig oundvikligt till att tänka på boken Carrie av Stephen King, också en favorit under min uppväxt. För er som inte vet så handlar den om en mobbad tjej med övernaturliga krafter.

6 thoughts on “Kvinnoalfabetet: Bokstaven C

  1. Carrie måste vara Europes bästa låt, hade ingen tanke på den. Och då funderade jag ändå ett tag på boken/filmen Carrie 🙂

  2. Intressanta namn. Tycker mycket om Christina Wahldén och tycker nog att Camilla Läckberg får oförtjänt mycket kritik.

Comments are closed.