Kvinnoalfabetet: Bokstaven A

Skärmklipp-2015-08-07-11.41.40Enligt O startar idag en ny alfabetsutmaning bland bokbloggare. Fokus ligger på kvinnor i kulturvärlden och för varje bokstav är det fyra uppgifter att svara på. Först ut är förstås bokstaven A.

1. Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?

Första frågan var superenkel – självklart är det Astrid Lindgren. Det behövs nog inga vidare kommentarer om det.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Annika Norlin är en begåvad kvinna som jag beundrar. Jag har nyligen också upptäckt Karin Mamma Andersson som är bildkonstnär och jag älskar verkligen hennes artistnamn, där hon lagt till ”Mamma”.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.

Ann Rosman är en författare som skriver svenska deckare med stora historiska inslag. Jag tycker att hon skriver väldigt välskrivna, spännande och framförallt intressanta böcker, men det känns som att hon har hamnat i skuggan av de här stora deckarförfattarna som mer skriver underhållningsdeckare, typ Camilla Läckberg och Liza Marklund.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?

Majgull Axelsson. Jag har läst så otroligt många recensioner på Jag heter inte Miriam, men ännu inte tagit mig tid att läsa den.

Till sist måste jag också bara tacka Enligt O för denna spännande alfabetsutmaning. Ser fram emot att skriva om resten av bokstäverna och läsa andras svar, för att därigenom få upp ögonen för fler kulturkvinnor. Mitt genuspedagogshjärta klappar extra starkt idag efter att ha läst om de hittills publicerade inläggen om kvinnoalfabetet.

3 thoughts on “Kvinnoalfabetet: Bokstaven A

  1. Det är så himla roligt att läsa andras svar. Tänk att jag helt glömde Astrid Lindgren … Annika Norlin har jag lyssnat på massor under våren, men Karin Mamma Andersson har jag inte upptäckt ännu.

Comments are closed.