Kulor i hjärtat

kulor-i-hjartatKulor i hjärtat är den andra boken i serien om Tom och Erik som är skriven av Cilla Naumann. I den första boken skulle Tom börja i femman och Erik i åttan. Tidigare hade brorsorna lekt tillsammans hela tiden och haft samma intressen och kompiskrets. Men nu började åldersskillnaden märkas tydligt. Erik pratade bara om mopeder och hade nya kompisar som han träffat i skolan. Boken hade ett tydligt tema, nämligen förändringar och att växa upp.

Kulor i hjärtat har inte samma utformning som Värsta brorsan. Istället för att vara en kronologisk berättelse är detta nämligen en novellsamling, men med Tom som huvudperson i samtliga noveller. De noveller som finns med i berättelsen handlar om skilda ämnen. En novell handlar om kärlek, en annan berättar om skrämmande händelser under en cykeltur i mörkret och ytterligare en annan novell handlar om en incident på Ikea.

Kulor i hjärtat utkom för första gången 2009 och detta är en nyutgåva som dessutom innehåller en nyskriven berättelse. Boken nominerades till Augustpriset, den har hyllats i pressen och den används flitigt i skolundervisningen. Av detta kan man förstås sluta sig till att boken är bra. Själv tycker jag inte riktigt att den är lika bra som Värsta brorsan, men jag har funderat på varför jag känner så, och jag har kommit fram till att det troligen beror på att jag inte är så van med novellformatet. Jag tycker om huvudpersonerna och varje enskild novell är riktigt bra. Språket, person- och miljöskildringarna är lika bra som i Värsta brorsan. Det är nog den där helhetsbilden som jag ändå saknar. Visserligen så är Kulor i hjärtat ändå väldigt bra sammanhållen för att vara en novellsamling, det är ju samma huvudperson, bifigurer och miljöer. Men novellformatet är trots allt spretigare än romanen och det är lite av en konst och en vanefråga att hantera det formatet tycker jag. Däremot förstår jag definitivt att boken används flitigt i skolorna. Det finns oerhört mycket att diskutera kring i texterna och många saker att känna igen sig i.

Kulor i hjärtat utges av Alfabeta och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Läst av samma författare:

Värsta brorsan

62 dagar

17 timmar härifrån

One thought on “Kulor i hjärtat

  1. Pingback: Värsta brorsan

Comments are closed.