Kvinnoalfabetet

Skärmklipp 2015-09-17 12.53.05

Sent omsider tar jag mig an den sjätte bokstaven i Enligt O:s alfabetsutmaning. Bokstaven F handlar det alltså om och här är frågorna:

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?

Inger Frimansson. Jag har inte fastnat för hennes vuxenböcker. Däremot hennes hästböcker! Hon har skrivit en serie hästböcker för cirka 9-12 år som heter KONA-klubben. Böckerna handlar om Eufrosyne och Ingeborg som rider i samma stall och som bestämmer sig för att bilda en egen klubb där bara de med konstiga namn får vara med. Stallmiljön är trovärdigt välskildrad och man får också ta del av barnens liv utanför stallet. Jag gillar dem!

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.

Frankenstein av Mary Shelley. Jag har tyvärr inte läst boken, men den har funnits på min mentala att-läsa-lista länge. Filmen har jag däremot sett. När jag var yngre trodde jag länge att det var en man som skrivit boken som ligger till grund för filmen. När jag fick veta att det var en kvinna så tyckte jag att det var oerhört häftigt. Boken är utgiven 1818. Visserligen var både Marys pappa och styvmor författare, och hennes man var poet, men jag vet inte, jag tycker ändå att det känns som att det borde vara ett stort steg för en kvinna på den tiden att skriva en sådan roman?

Även Mary verkar ha haft ett fascinerande liv, där hennes biologiska moder dog tio dagar efter hennes födelse i barnsängsfeber, hon avskydde sin nya styvmor, hon blev så småningom förälskad i sin blivande man, men hennes far var emot deras förhållande, så det förälskade paret flydde till Frankrike, men tvingades sedan återvända till England bara för att se att alla släktingar och vänner vänt dem ryggen, hennes man fick barn med sin exfru (som var gravid då han träffade Mary), Mary blev gravid och sjuklig och födde en dotter två månader för tidigt, de flyttade till Italien, hon förlorade två barn till och fick ett missfall där hon nästan förblödde, hon drabbades av flera depressioner, blev änka tidigt och till sist dog hon själv av en hjärntumör vid bara 53 års ålder.

Jag såg att flera andra nämnt Fucking Åmål under denna fråga och det hade jag också kunnat göra – en otroligt välgjord och nytänkande film!

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Marie Fredriksson. Visserligen är jag inget jättestort fan av hennes musik, men vilken resa hon gjort. Från framgången med Roxette och senare som soloartist – till att kämpa mot en hjärntumör, vinna över den, resa sig och komma tillbaka till artisteriet. Vilken resa! Vilken revansch!

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar. 

Här måste jag förstås svara Laura Fitinghof. Hon föddes i den lilla norrländska staden Sollefteå, precis som jag. Jag minns att vi besökte hennes grav med skolan, men jag minns tyvärr inte att man i övrigt ägnade henne så mycket uppmärksamhet. Hon är förstås mest känd för att ha skrivit Barnen från Frostmofjället, en gripande skildring om sju föräldralösa barn, om sju föräldralösa barn som under nödåren i slutet av 1860-talet ensamma måste ta sig över fjäll och ödemark i sällskap med geten Gullspira. Men hon har också skrivit betydligt fler böcker, både för barn och vuxna. Privat så gifte hon sig med en adlig bruksbaron som hon sedan skilde sig ifrån och då flyttade hon till Stockholm, köpte sig ett hyreshus, bodde där tillsammans med sin dotter, syster och mor, och försörjde sig på inkomsterna från hyresgästerna. Hon fick tre barn, men endast ett nådde vuxen ålder. Hennes pappa var kyrkoherde och Laura, hennes mor och syskon fick hjälpa till att ta hand om de fattiga och tiggarna som dagligen kom till prästgården för att söka hjälp. Laura måste ha haft ett fascinerande liv, det skulle vara spännande att ta del av det.