Snäll

Snäll : en bok om att vara snällAxel Scheffler är en tysk illustratör som bland annat illustrerat Julia Donaldsons bilderböcker, till exempel om Gruffalon. Han har tagit initiativ till bilderboken Snäll där läsarna får tips och inspiration till flera olika sätt att vara snällare så att vi tillsammans kan skapa en bättre värld. En del av intäkterna för boken går till organisationen Three Peas som arbetar med att hjälpa människor som tvingats fly från sina hem.

Det som är extra roligt med den här bilderboken är inte bara dess goda syfte och budskap, utan också att Axel Scheffler inte illustrerar den helt själv, utan att han har samlat 37 illustratörer från hela världen för att de ska illustrera texterna på sitt eget personliga sätt. Några exempel på illustratörer är Kitty Crowther, Beatrice Alemagna, Sir Quentin Blake, Pippa Curnick, Ole Könnecke och Benjamin Chaud. Eftersom totalt 38 illustratörer samsas i en och samma bok innebär det att det är en uppsjö av olika stilar och tekniker. Det gör boken levande, färgsprakande, detaljrik och spännande. Det finns så mycket att se och upptäcka. Kanske fastnar man dessutom för en ny illustratör som man inte tidigare kände till. Alla illustratörer presenteras kortfattat på insidan av omslaget.

Texterna är enkla och korta, en eller ett par meningar per uppslag, mestadels med peppande uppmaningar om hur man kan vara snäll mot andra, till exempel le mot någon, låta någon gå före i kön, ge någon en kram eller lyssna uppmärksamt.

Snäll är en fin, hoppfull, peppande bilderbok som håller för många omläsningar och som man kan jobba med på många olika sätt på förskolan och i förskoleklass. Boken är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.