Lättlästa böcker – Nypon förlag

Nypon förlag är ett av de förlag som i stort sett enbart fokuserar på lättlästa böcker. Förlaget startades 2010 och har sedan dess blivit Sveriges största förlag för just lättläst. År 2012 startades Vilja förlag som ett dotterbolag till Nypon och de ger ut lättlästa böcker för vuxna, medan Nypon ger ut lättläst för barn och unga. Som komplement till böckerna har de också satsat stort på pedagogiskt material och arbetsmaterial till böckerna. De flesta böcker finns också tillgängliga som talböcker. Nypon använder sig av lix-värde för att kategorisera sina böcker, men de har också en egen nivåindelning med fyra olika nivåer där nivå 1 är den lättaste och stigande nivå innebär ökade utmaningar för läsaren.

Nivå 1, Lättast, vänder sig till den som knäckt läskoden och just börjat läsa. Böckerna har väldigt lite text, enkla ord, korta meningar, massor av illustrationer och är max 40 sidor långa.

Nivå 2, Nästan lättast, vänder sig till den som behöver befästa sin läsförmåga. Böckerna har ett vardagsnära språk, text i korta stycken och med kort radlängd. Sidantalet är max 40 sidor. Innehållet skildrar ofta situationer som är lätta att känna igen sig i, fokus ligger på händelseförlopp och det finns illustrationer på varje uppslag i de böcker som vänder sig till de lägre åldrarna.

Nivå 3, Lätt, vänder sig till den som kan läsa, men kanske inte så gärna, och inte så mycket. Här består språket av välkända ord och uttryck. Här finns ett händelseförlopp, men det finns också person- och miljöbeskrivningar. I de flesta böckerna finns illustrationer. Bokstäverna har lite större storlek, det är lite glesare mellan raderna och marginalerna är lite bredare än i vanliga böcker. Här är sidantalet max 60 sidor.

Nivå 4, Ganska lätt, vänder sig till den som har kommit igång med sin läsning, men som fortfarande behöver lättlästa böcker. Det här är kapitelböcker med stor text och luftiga sidor, men med få eller inga illustrationer. Meningarna är lite längre och texten innehåller något svårare ord, namn och uttryck. Sidantalet är max 100 sidor.

Här tipsar jag om några av de böcker ur Nypons utgivning som jag har läst:

Leo räddar en kalv är en av böckerna i serien om Leo. Han bor på en bondgård och tycker om att köra fyrhjuling. Han åker varje dag på sin fyrhjuling för att titta till kalvarna. Han har en egen kalv som kallas för Ina. En dag är hon inte bland de andra kalvarna när Leo kommer dit. Så småningom hittar han henne. Det visar sig att staketet är trasigt så hon har ramlat ner i en djup grop. Leo ringer sin pappa som kommer dit med traktorn, men han kan inte hjälpa Ina. Morfar får komma med sin lastbil och lyfta upp Ina med hjälp av lastbilens lyftkran. När sedan morfar ska åka iväg kommer han inte loss, lastbilen har fastnat i leran. Pappa försöker dra loss honom med traktorn men det blir inte bättre än att traktorn också fastnar. Sådan tur att Leo har sin fyrhjuling. Han drar loss dem bägge två! Den här boken vänder sig till nybörjarläsare som gillar djur och fordon. Kul att se böcker med det innehållet, jag tror säkert att den här boken och de andra böckerna i serien hittar sin målgrupp och det känns som att det finns ett behov av sådana här böcker. Boken är skriven av Per Østergaard och illustrerad av Birgitte Ahlmann. Bokens lix-värde är 10 och lättlästnivå 2 av 4. Rekommenderas från 7 år. I serien om Leo finns även Leo åker monstertruck och Leo och olyckan.

Serien om Isak är en populär serie hos både tjejer och killar har jag förstått. Isak är en hjälte handlar om när Isaks klass ska ha simtävling. Isak är den som simmar fortast och för att klassen ska ha en chans att vinna måste han vara med i tävlingen. Men precis innan tävlingen ska börja hittar han klasskompisen Anna i omklädningsrummet. Hon har diabetes och just nu mår hon väldigt dåligt och måste snabbt ha i sig något att äta. Isak fattar ett beslut. Han struntar i tävlingen för att kunna hjälpa Anna. Klassen som inte vet något betraktar Isak som en smitare eftersom de förlorar tävlingen. Men när Anna och Annas mamma berättar vad Isak har gjort betraktas han istället som den hjälte han faktiskt är. I Isak är en tjuv råkar Isak stjäla kompisen Hugos klocka. Egentligen är det inte meningen, men han vill så gärna vara som Hugo och det bara blir så. Men det får stora konsekvenser, i skolan kallas han får tjuv och ingen vill vara med honom. När han berättar om stölden för mamma tvingar hon Isak att åka till Hugo och be om ursäkt. Men det visar sig att Hugo är en sjysst kille som snabbt förlåter honom och fortfarande vill vara hans vän. Böckerna är skrivna av Emma Askling och illustrerade av Valentin Schönbeck. De har ett lix-värde på 13 respektive 15, en lättlästnivå på 3 av 4 och vänder sig till barn från 8 år.

Abdi och bokhunden måste jag såklart också nämna. Har ni hört talas om fenomenet med läshundar? Det här är den första bok jag läser som handlar om sådana. I Abdis skola finns nämligen en läshund/bokhund. Den heter Kajsa och är stor och vit. Alla i Abdis klass blir glada när Kajsa kommer dit, alla utom Abdi. Han tycker inte om hundar. Eller ja, egentligen är han lite rädd för hundar, men det vill han knappt erkänna ens för sig själv. Men så möter han en hund i sin trappuppgång, Polly, och sakta vänjer sig Adbi med hundar. Snart vill han också läsa för Kajsa. En mysig bok som handlar om rädslor, att våga övervinna sina rädslor och så förstås om böcker och hundar. Den är skriven av Åsa Öhnell och illustrerad av Caroline Röstlund. I vår kommer en fristående fortsättning som heter Abdi och valparna. Bokens lix-värde är 12 och lättlästnivå 2 av 4. Rekommenderas från 7 år.

Mårten Melin har också skrivit en serie böcker om hundar. Fast de handlar inte om någon som är hundrädd utan tvärtom. De handlar om Meja som går i sexan och är hundtokig. Men hon får ingen egen hund eftersom de inte har råd. Hennes föräldrar har skiljt sig och hon har börjat i en ny skola. Inga kompisar har hon heller, bara retsamma klasskompisar. Men i första boken, Hoppa högt, lyckas hon bli kompis med Lisa som går i åttan och som har två (!) hundar, så Meja får börja träna agility fastän hon inte har någon egen hund. En jättefin bok som handlar om att längta efter något väldigt mycket och om önskningar som kanske kan slå in även om det är på ett sätt man kanske inte har förväntat sig. Bokens lix-värde är 14 och lättlästnivå 2 av 4. Rekommenderas från 9 år. Boken har inga bilder.

Även bland de lättlästa böckerna finns en hel del hästböcker. Exempelvis har Anna Hansson skrivit en serie om Stallet Lyckan. Jag har läst En ny häst i stallet som handlar om när det kommer en ny häst i stallet som visar sig vara dräktig. Huvudpersonerna Moa och Lina har turen att få vara med om det fantastiska när ett föl föds. En härlig feelgoodbok för hästälskarna. Illustrerad av Margareta Nordqvist. Boken har ett lixvärde på 15, lättlästnivå 2 av 4 och den rekommenderas från 9 år.

Jakt är ett ämne man i stort sett aldrig läser om i barnböcker. Men Martina Ericson har skrivit en serie böcker om Robin och hans familj som jagar älg. I Pass på! får han vara med om sin första älgjakt. Han får se en älg och hans farbror skjuter en älg, men han får också vara vittne till en otäck olycka och se ambulanshelikoptern landa i skogen. Det blir en första jakt som han aldrig kommer att glömma. I Bit ihop nu! försvinner Robins jakthund Dimma och det blir ett spännande och ångestfyllt äventyr i skogen för att hitta henne igen. Boken handlar om jakt och natur, men också om familjeliv och hur det är att vara yngst och känslan av att inte duga. En spännande bok som också bjuder på igenkänning. Lixvärdet är 17 och lättlästnivån 3 av 4. Boken rekommenderas från 12 år.

Emma Frey-Skött är en författare jag fått upp ögonen för den senaste månaden. För Nypon förlag har hon bland annat skrivit Sveket, som handlar om vänskap och om den där hårfina skillnaden med att få vara med och att hamna utanför. Men hon har också skrivit Lucialinnet som är en väldigt stark bok om mobbing. Den utspelar sig kring luciatid och det är Siris klass som ska lussa i år. Klassen röstar förstås fram Dora som lucia. Hon är den populäraste tjejen i klassen och hon är också söt. Men snäll är hon inte. Hon är den som är mest på när det gäller att mobba Ebba som tvärtom är den minst populära tjejen i klassen. Ebba mobbas varje dag. Som vanligt är det ett fåtal som aktivt deltar i mobbingen, men ett stort antal som bara står tyst och tittar på. Siri berättar om mobbingen för sin moster som peppar henne att hjälpa Ebba. Siri vet inte riktigt hur hon ska kunna göra det, men när det är dags för luciadagen och Ebba som vanligt blir mobbad känner Siri att det händer något inom henne och hon står upp för Ebba på ett riktigt bra sätt. En välskriven bok om ett ständigt aktuellt ämne. Inga illustrationer. Vänder sig till barn från 12 år. Lix-värde 14 och lättlästnivå 2 av 3.

Hur kunde han? är en bok för tonåringar. Den handlar om kärlek, eller rättare sagt kärleksbekymmer. Om Lisa och Finn som är kära i varandra. En dag kommer Lisa på att hon ska baka en kaka för att överraska Finn. Hon åker hem till honom och smyger sig in för att verkligen överraska, men det blir hon som blir överraskad istället, och på helt fel sätt. Finn ligger nämligen i sängen och han är inte ensam, bredvid ligger skolans snyggaste tjej, Unni, halvnaken och Finn har sin hand på hennes bröst. Lisa blir förkrossad, men som tur är så har hon en väldigt klok mormor. Jag gillar den här boken, den skriver trovärdigt om tonårskärlek och kärleksproblem. Mormorn är en otroligt fin karaktär. Boken är skriven av Bente Bratlund. Lix-värde13, lättlästnivå 3 av 4 och rekommenderas från 12 år.

Nypon förlag är också bra på att ge ut böcker som man kan diskutera kring. Christina Wahldén, som dessutom råkar vara en av mina favoritförfattare, har exempelvis skrivit ett antal böcker om ämnen som är tänkvärda och viktiga att synliggöra och prata om. Brott på nätet handlar till exempel om nätmobbing, om tioåriga Ronja som blir mobbad av sin klasskompis Lisa och de andra tjejerna i klassen. Det här är privat handlar om Jojo och Anna som blir fotograferade nakna av sina pojkvänner och bilderna sprids sedan på Instagram, vilket får förödande konsekvenser för väldigt många människor. Nu är pappa hemma handlar om en pappa som slår mamma och om en flicka som ser och upplever alltihop. Jag vill inte handlar om Dina som blir slagen och våldtagen av sin sambo Isak. Hennes kompis tycker att Dina ska polisanmäla Isak, men kan man verkligen polisanmäla sin egen kille? Böckerna har lix-värde på omkring 13-17 och lättlästnivå 3 av 4.

En sak som är extra kul med Nypon förlag är att de lyckats knyta till sig massor av välkända, populära och väldigt bra författare. Jag nämnde ju att en av mina favoritförfattare, Christina Wahldén, skriver lättläst för Nypon och det gör också en annan av mina favoritförfattare, nämligen Johanna Nilsson. Hon har bland annat skrivit en bokserie om en kille som heter Johan, vars värld kretsar bara kring fotboll och vars högsta dröm är att komma in på fotbollsgymnasiet. Men han har också dyslexi och svårt för att läsa och skriva, vilket gör skolarbetet till en kamp. Böckerna handlar om hans vardag och hans liv, med flickvännen Ella, kompisar, föräldrar, skola och så fotboll förstås, men de kan med fördel också läsas av de som inte gillar fotboll. Böckerna heter Nästan som Zlatan, Långt ifrån Zlatan och Kanske som Zlatan. De har lix-värde mellan 14-16 och ligger på lättlästnivå 4 av 4. Fågelflickan är en annan av Johanna Nilssons böcker. Den handlar om Minna som är 16 år och har anorexi. Hon äter nästan ingenting, varje tugga är en kamp. Hon vill bli som luft, slippa sin kropp och slippa alla krav. Men som tur är så har hon sin bror och sina föräldrar som bryr sig om henne och som vill se henne frisk och sakta men säkert vinner hon kampen över maten. Bokens lixvärde är 14 och lättlästnivå 3 av 4.

Nu avslutar jag detta långa inlägg med min absoluta favorit av de böcker jag läst ur Nypons utgivning hittills, nämligen Bokhataren av Christina Wahldén. Den handlar om Olle som hatar att läsa och skriva, men som får en ny svensklärare som faktiskt lyckas få honom att inse att läsa och skriva inte behöver vara så trist som man kanske fått för sig. Sms är ju också att skriva, exempelvis. Men det som verkligen förändrar Olles attityd till skrivandet är Saga, den tjej som han träffar och som så småningom blir hans flickvän. Han är döv och kommunicerar bara med teckenspråk, men eftersom han inte kan teckenspråk måste han skriva till henne. En jättefin bok som innehåller så mycket på sina få sidor, kärlek och massor av humor blandat med Olles problem med skrivning och läsandet, skola, kompisar, familj och vardag. Lättläst när det är som bäst helt enkelt! Lixvärdet är 16 och lättlästnivå 3 av 4.

One thought on “Lättlästa böcker – Nypon förlag

Comments are closed.