Lilla grönsakslandet

lilla-gronsakslandet-odla-skorda-ataLilla grönsakslandet – odla, skörda, äta är en bok om odling för barn. Boken är fylld med tips om hur man kan komma igång och börja så egna grönsaker och även tips på vad man kan använda grönsakerna till sedan. Boken har massor av steg-för-steg-anvisningar så att det ska bli väldigt lätt att komma igång, även om man är nybörjare. Det finns tips såväl för odling i trädgårdsland som i pallkrage och krukor på balkongen.

Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år. Man kan läsa boken tillsammans med barnen och göra odlingen som ett familjeprojekt. Men boken fungerar också bra för barnen att läsa själv. Det finns massor av bilder och illustrationer och boken är väldigt pedagogiskt upplagd. Jag gillar verkligen pedagogiken och de tydliga steg-för-steg-anvisningarna. Boken fungerar ypperligt att läsa även för ett barn som har föräldrar som helt saknar odlingsintresse. Man behöver inga förkunskaper alls. Det är dock en del krångliga facktermer och det är också en hel del text, så de allra yngsta barnen i målgruppen kanske får svårare att läsa ifall de inte är läsvana. Boken innehåller odlingstips för de vanligaste bären och grönsakerna. En jättefin bok med väldigt mycket inspiration.

Författarna Bella Linde och Vanja Sandgren har lång erfarenhet av odling. Bella Linde har tidigare gett ut den populära boken Rätt ur jorden – handbok i självhushållning. Vanja Sandgren jobbar som projektledare, redaktör och kommunikatör på Statens Lantbruksuniversitet, SLU. Tillsammans arbetar de också med Odlarklubben, som är ett projekt som de hoppas ska resultera i att landets skolor lägger sig till med skolträdgårdar igen.

Lilla grönsakslandet är utgiven av Alfabeta förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.