Lisen lussar loss

Lisen lussar loss är den tredje boken om Lisen och den passar ju perfekt att läsa idag eftersom det ju är Luciadagen idag!

Det är tidigt på morgonen och Lisen ska lussa för mamma. Men allt går fel. Precis allt. Lisen rusar iväg till skolan. Där är det mörkt och helt öde. Plötsligt hör hon rasslande ljud och hasande steg. Och de kommer allt närmare. Tänk om det är… Spökfrun!

Lisen lussar lossI Lisen lussar loss får vi alltså möta Lisen igen. Lisen som vi lärt känna i de tidigare böckerna Lisen och tjuven och Lisen åker vilse. Böckerna är skrivna av Cecilia Sundh och illustrerade av Anna Nilsson. Som vanligt är det mycket humor, men också mycket känslor och igenkänning. Lisen förbereder allt för att lussa för mamma dagen efter Lucia eftersom hon inte kunde vara med på luciafirandet på skolan kvällen innan. Det ska bli en överraskning och Lisen fixar fikabricka och allt. Men fastän hon sjunger luciasångerna med sin allra starkaste röst så vaknar inte mamma. Lisen blir arg och stampar iväg ut i köket igen. Men där tappar hon brickan. Favoritmuggen går i bitar och kaffet flyger över hela rummet. Men inte ens det väcker mamma. Nu sticker Lisen iväg. Hon tänker inte vara kvar hemma en enda minut till. Men när Lisen kommer fram till skolan är det alltså mörkt, tyst och öde. Dörren är öppen. Men barnen är lediga. När Lisen hör läskiga ljud blir hon rädd och gömmer sig. Men det visar sig att det inte alls är någon spökfru utan skolans städerska! Och hon kan dessutom hjälpa Lisen att göra ett riktigt lyckat luciafirande för mamma.

När man läser Lisen lussar loss får vi en fin inblick i Lisens liv och under den här morgonen upplever hon massor av känslor som skildras på ett mycket bra sätt i boken. Från förväntansfull, glad och nervös till arg, rädd och så småningom lättad och lycklig. Här finns mycket att prata kring om man vill. Texten är enkel och lättläst Boken har 40 sidor indelat i 12 korta kapitel. Det finns mycket luft kring texten och många bilder i boken. Illustrationerna berikar verkligen boken. De är färgglada, detaljrika och realistiska men samtidigt humoristiska. Tillsammans blir text och bild till en perfekt enhet och det här är en bok som jag varmt rekommenderar till alla lågstadiebarn, antingen som läsa-själv-bok eller högläsningsbok. Boken är utgiven av Hegas förlag och finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.