Spår i snön

Spår i snönSpår i snön är en novell av Jonas Karlsson som är författare, dramatiker och skådespelare. Förra veckan läste jag två av hans noveller som ingick i Bonniers stora adventskalender och de var jag inte jätteimponerad av. Men Spår i snön tyckte jag bättre om. Den handlar om ett par, Martin och Barbro, som flyttar från Stockholm till ett mindre samhälle. Som så ofta sker på mindre platser är lokalinvånarna misstänksamma. Det dröjer ett tag, men Martin smälter så småningom in. Barbro däremot har svårare för sig. Jag ska inte berätta mer, för då spoilar jag resten av handlingen, men flytten leder i alla fall till en händelseförveckling som innebär att ingenting någonsin kommer att bli sig likt igen.

Novellen tar upp teman som utanförskap och tillhörighet, att börja om på nytt men också förmågan att kunna förlika sig med det förflutna. Det handlar också om barndom, rädslor, vänskap och öden. Det börjar som en deckare med blodspår i snön, men novellen lämnar mig med helt andra tankar och känslor och dessutom efter ett överraskande slut. Jag som själv flyttat från en stor stad till ett litet samhälle kände starkt igen mig i det där att det tar lång tid att räknas i lokalbefolkningens ögon. Det sker gradvis. Från början är de misstänksamma mot en, sedan går det vidare mot acceptans, men det dröjer väldigt, väldigt länge tills man når ett gillande.

Spår i snön är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus. Genom att läsa novellen kryssar jag punkt nummer 20 i utmaningen Läs en novell IV: Läs en novell där någon är gravid.