Livets ABC

Livets ABC

Livets ABC är en unik ABC-bok där man inte bara går igenom alfabetets bokstäver, utan också själva livet från A till Ö. A är ju alltings början, man föds och skriker AAAAA och tar sitt första andetag, medan mamma är alldeles slut. Sen blir man bebis, får en blöja, åker barnvagn, blir ett barn. Sen fortsätter det. Barnet får ett språk, från dadda till E de? Förskola, gunga, galonisar och sedan börjar skolan hela dagen. Identiteten, jaget, kroppen är viktiga delar i tonåren liksom den första kärleken. Därefter är det dags att flytta hemifrån, få nycklar till sin egna lya. Flytta ihop, bilda familj och pussla med livet. För somliga slutar det redan vid S. För andra väntar medelåldern, barnen flyttar ut och så följer åldrandet. Allting har en ände och till sist kommer slutet. Det gör det alltid, både i alfabetet och i livet.

Photo by Barnboksbloggen on July 18, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Livets ABC är en genialisk bok som är svår att kategorisera. Är det en bilderbok, en poesibok, en ABC-bok eller en filosofisk betraktelse över livet? Ja, den är nog alltihop på samma gång. En bok att läsa i ett svep eller läsa lite här och var. Allra bäst är kanske att läsa den tillsammans med någon och gå diskutera all den livsvisdom som förmedlas på sidorna.

Lisen Adbåge är en mästare på underfundiga, finurliga texter och här briljerar hon verkligen. Illustrationerna är myllrande, detaljrika och retroinspirerade i sitt färgval. Min enda invändning är att boken skildrar ett lite väl traditionellt liv, men å andra sidan finns det mycket mångfald i bilderna. Det här är en bok jag varmt rekommenderar och kommer tipsa mycket om till föräldrar och förskollärare.

Photo by Barnboksbloggen on July 18, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Livets ABC är utgiven av Natur & Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.