Hjulen på bussen

hjulen-pa-bussenNi som är småbarnsföräldrar eller jobbar med barn känner väl igen visan som börjar såhär ”Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt. Runt, runt, runt, runt, runt, runt. Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt, genom hela staden”. Det finns en interaktiv bok med titeln Hjulen på bussen av Britta Teckentrup. Boken har en knapp så man kan lyssna på sången. Samtidigt kan man följa med i texten i boken. Det finns också fina färgglada illustrationer med bussen och en massa olika djur som åker med bussen för att till slut komma fram till en lekplats.

Boken har många fiffiga detaljer, exempelvis utskurna former där man kan se djuren mellan sidorna. Det finns också en mus som på varje uppslag försöker jaga ikapp bussen. Dessutom presenteras alla djuren så att man också kan lära sig vad de heter. Sådana här musikböcker har kommit starkt de senare åren och de är populära hos barnen. Inte minst när det gäller barnvisor som barnen känner igen och tycker om.

Jag såg fram emot att den här boken skulle komma av just den anledningen, att jag vet att de är så populära bland barnen. Och det är den också, åtminstone bland mina egna barn. Men det finns en stor nackdel som drar ner helhetsintrycket och det är att man måste hålla in knappen hela tiden för att musiken ska spelas. Det innebär att man i praktiken inte kan bläddra i boken samtidigt som man ska lyssna på musiken, för så snart man släpper knappen så tystnar musiken och om man trycker ner den igen så börjar musiken om från början igen. Jag vet inte om just jag fick ett måndagsexemplar, eller om det ska vara såhär, men jag tycker att det här är en stor nackdel. Andra sådana här musikböcker som vi har trycker man in knappen på och sedan spelas melodin till slut medan man bläddrar i boken, utan att man behöver hålla in knappen hela tiden.

Som sagt, så drar detta ner helhetsintrycket en hel del. Men bortsett från detta så är det en fin bok med charmiga och färgsprakande illustrationer. Boken vänder sig till de yngsta barnen med ett stort format och vadderat omslag.

Hjulen på bussen är utgiven av Känguru förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.