Böckerna om Otis

De senaste kvällarna är det böckerna om Otis som har lästs flitigt här hemma för de två minsta barnen.

Otis längtar handlar om när Otis pappa har rest bort. Tiden går långsamt när man väntar och längtar, tycker Otis. Men till slut kommer pappa hem igen.

Otis vantar handlar om när Otis är ute och allt blir fel. Vanten är blöt och inte skön, mössan är sned, halsduken korvar sig och sticks, skorna är på fel fot. Otis blir less och tar av sig allt, men då blir pappa arg. Tur då att man kan komma in till värmen och storebror som gör varm choklad.

Otis tröstar handlar om när Otis leker doktor. Det börjar med att Otis pappa är ledsen för att han glömde sin väska på bussen. Då tröstar Otis honom och pappa får låna Otis väska. Sen klämde sig Otis storebror i dörren. Då tröstar Otis och hämtar plåster. Otis hjälper och tröstar allihop, men till slut blir Otis själv ledsen. Tur då att det finns många som kan trösta Otis.

Otis bråkar har precis kommit ut. Den har jag inte läst ännu, men den ska tydligen handla om när Otis och Stina ritar och båda vill ha den röda kritan.

Böckerna om Otis handlar, som ni ser, om sådant som de små barnen enkelt kan känna igen sig i. Vardagsdramatik när det är som bäst helt enkelt. Böckerna har en enkel text och mjuka illustrationer i akvarell och pastell som är enkla, men ändå så uttrycksfulla. Böckerna är skrivna av Åsa Mendel-Hartvig och illustrerade av Ane Gustavsson. De är utgivna av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här, här, här) och på Bokus (här, här, här, här).

otis-brakar   otis-langtar

otis-trostar   otis-vantar