Mamma Mu simmar

Mamma Mu stod på vägen grensle över sin cykel, Kråkan landade på styret.

– Krax Mamma Mu, vad gör du?

– Hej Kråkan, Lina och jag ska cykla till stan och gå på badhuset. Hon har berättat att man kan ta simmärken där och man kan åka i ett rör.

– Ryck mig i fjädern! Kor kan inte ta simmärken. Kor ska inte åka i rör. De kan fastna!

– Kom nu Mamma Mu, sa Lina. Vi skyndar oss så ingen ser att du smiter iväg.

Mamma Mu simmar (inbunden)Mamma Mu är så glad! Hon har varit på badhuset, och tagit märke. Guldfisken! Den får man om man klarar att simma 25 meter. På djupt vatten. Men Kråkan är inte lika glad. Han hänger med vingarna och verkar alldeles dyster när Mamma Mu visar sitt märke. Ett simmärke, det är väl inte särskilt märkvärdigt, tycker Kråkan. Simma, vad ska det vara bra för? Man blir ju blöt. B.L.Ö.T. Som tur är får Mamma Mu en idé. Kråkan kanske inte kan ta simmärke, men FLYGmärke, det kan han säkert få.

Det finns många böcker om Mamma Mu och de räknas idag till riktiga barnklassiker. Berättelserna om Mamma Mu och Kråkan har sitt ursprung i barnets lek med ord och ljud och rörelser. Leken har sedan tagit form till en visa, en vers, en bok. Böckerna om Mamma Mu läses över hela världen och har översatts till mer än 30 språk.

Mamma Mu simmar heter denna bok och precis som de andra böckerna i serien så är den riktigt tokrolig. Mamma Mu är en skön filur som tar saker som de kommer och som ser möjligheterna istället för hindren. Hon är alltid glad och obotligt nyfiken. En perfekt karaktär i en barnboksserie. Samtidigt är hon en skön normbrytare som vågar prova på allt, även om saker och ting kanske egentligen inte alltid lämpar sig för en ko.

Boken har massor av träffsäkra repliker mellan Mamma Mu och Kråkan. Språket flyter lätt och är fullt av humor och glimten i ögat. Dessutom är bilderna inte bara roliga och charmiga, utan också väldigt detaljrika, så det finns alltid något nytt att upptäcka. Mamma Mu simmar är en jättefin bok för barn mellan 3-6 år.

Mamma Mu simmar är skriven av Jujja Wieslander, illustrerad av Sven Nordqvist och utgiven av Natur & Kultur. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.