Mamma, pappa, pengar

Mamma, pappa, pengar : en ekonomihandbok för föräldrarMamma, pappa, pengar är en ekonomihandbok för föräldrar skriven av Jenny Rosander Ney och Johanna Ögren. Att ekonomin förändras när man skaffar barn är självklart för många. Men det är svårare att förutsäga hur den förändras och veta vad man ska tänka på för att få pengarna att räcka längre. Trygghet, både på kort och lång sikt, blir också allt viktigare när familjen växer. Det är en hel del att hålla reda på när det gäller exempelvis föräldrapenning, föräldraledighet, pensionsrätt och mycket mer. Och vad händer om man bestämmer sig för att skiljas, eller om den ena föräldern skulle gå bort?

Mamma pappa pengar är indelad i kapitel som Vi väntar barn, Vem är hemma med barnet, Du och försäkringskassan, Hur delar man på ekonomin i familjen, Måste man verkligen tänka på pensionen redan nu, Den som spar hen har, Framtiden och drömmarna, Och juridiken.

Boken är lättläst och lättillgänglig med ett personligt tilltal och många exempel från svenska småbarnsfamiljer. Boken vänder sig till alla föräldrar och blivande föräldrar, och man behöver inte alls ha någon större kunskap om ekonomi sedan tidigare för att ha stor behållning av boken. Boken kan också vara intressant för den som vill lära sig mer om privatekonomi även om man inte har barn. De flesta avsnitt, som att göra en budget, om försäkringar, pension osv är ju relevant även om man inte är förälder. Man kan ju bara hoppa över de avsnitt som handlar om just föräldrapenning och liknande. Jag tycker det här är en riktigt bra bok och trots att jag faktiskt har en civilekonomexamen i grunden så fick jag några aha-upplevelser och tankar att fundera på när jag läste boken, så jag rekommenderar den varmt.

Mamma, pappa, pengar är utgiven av Kalla Kulor förlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.